Kivárnak a költekezéssel a japánok

Kivárnak a költekezéssel a japánok

A japán munkaerőpiac több mint negyven éve nem volt olyan feszített, mint most, ami komoly fegyver a szakszervezetek kezében a bértárgyalásokon. A kedden nyilvánosságra hozott statisztika szerint ugyan az elemzői várokozásokat némileg meghaladva

2,8 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta de­cemberben

az előző havi 2,7 százalékról, az egy álláskeresőre jutó állásajánlatok száma azonban 1,59-ra emelkedett a novemberi 1,56-ról. A piac 2,7 százalékot, illetve 1,57-os arányt várt. A munkanélküliek aránya is csak azért nőtt, mert sokan a jobb munkahely reményében önként adták fel eddigi állásukat.

Közgazdászok abban reményked­nek, hogy a munkaerőpiac fe­szí­tett­sége béremelkedéshez vezet majd, ami elősegítheti a fogyasztás növekedését, és közelebb visz a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez. Abe Sindzó kormányfő felszólította a vállalatvezetőket, hogy a tavaszi tárgyalásokon 3 százalékkal emeljék meg a béreket, sokan azonban vonakodnak ezt megtenni. A Reuters decemberi felmérése szerint a vállalatok kétharmada szerint túlzó a kormányfő kérése. A legnagyobb szakszervezet, a Rengo szövetség 4 százalékot követel.

A jelek szerint a fogyasztók megvárják, míg megkapják a fizetésemelést. A háztartások kiadásai decemberben 0,1 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest a novemberi 1,7 százalékos emelkedés után, annak ellenére, hogy éves összevetésben 3,6 százalékkal – 2015 áprilisa óta a legerősebb ütemben – nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene. Meghaladta a novemberben mért 2,1 százalékot és az elemzők által várt 1,8 százalékot is.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »