Kivonták a szlovákiai forgalomból a gyanús Lactalis bébi tejtermékeket

Kivonták a szlovákiai forgalomból a gyanús Lactalis bébi tejtermékeket

POZSONY. A Lactalis társaság által a piacról kivont termékekkel kapcsolatban Szlovákia egyelőre semmiféle tájékoztatást nem kapott az európai gyorsriasztási rendszertől – tájékoztatta a SITA hírügynökséget a Közegészségügyi Intézet (ÚVZ).

Szlovákiában a Lactalis termékeket a Dr. Max gyógyszertárak fogalmazzák, melyek az Amilk Bifido bébiételek néhány tételét megelőző jelleggel már az elmúlt decemberében kivonták a forgalomból, bár a szalmonella fertőzés a nevezett termékeket nem érintette.

„Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mai napig egyetlen szalmonellás esetről sincs tudomásunk, mely az Amilk Bifido termékek fogyasztásának következtében ütötte volna fel a fejét szlovákiai csecsemőknél” – nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Zdenka Krížová, a Dr.Max PR menedzsere.

„A termékek forgalomból való bevonását a Közegészségügyi Intézetnek (ÚVZ) is bejelentettük, az intézetet további lépéseinkről is folyamatosan tájékoztatjuk. Amennyiben a vásárlók az Amilk termékeket bármelyik tételét szeretnék visszaadni, megtehetik, pénzüket garantáltan visszakapják” – jegyezte meg a menedzser.

Veszélyes élelmiszer a piacon

A nevezett információt a Közegészségügyi Intézet is megerősítette. „A visszaadott termékek a használaton kívüli termékektől elkülönítve, zár alatt vannak tárolva, később visszaadják a szállítónak. Az intézet egyelőre más információval nem rendelkezik” – tájékoztat az ÚVZ.

Az, hogy eljutottak-e a nevezett termékek a szlovákiai piacra, az ÚVZ szerint az adott EU-tagország ellenőrző szerveinek a feladata megállapítani, tehát ez esetben Franciaországé, illetőleg az RASFF gyorsriasztó rendszer segítségével a termék lenyomozhatóságára szolgáló pontos információkkal egybekötve tájékoztatni a tagországokat, hogy az egészségre káros élelmiszer került piacra.

A jelentésnek tartalmaznia kell a termék nevét, védjegyét, csomagolását, a gyártás és a szavatosság, illetőleg a minimális tartósság időpontját, a termék EAN kódját, a gyártási tétel mennyiségét, illetőleg a Szlovákiába szállított mennyiséggel, a szállítóval és a megrendelőkkel kapcsolatos információkat, hogy a megadott információk alapján a szlovákiai hatóságok – ez esetben a Közegészségügyi Intézet – minél gyorsabban cselekedhessen és megtegye a szükséges lépéseket a szlovákiai piacon.

Szalmonellás megbetegedések

A babatejet gyártó francia Lactalis cég a szalmonellával fertőzött termékek gyanúja miatt kampányt indított és az eredetileg nagyjából 30 ország helyett 83 ország piacáról vonja vissza termékeit – nyilatkozta Le Journal du Dimanche vasárnapi újságnak Emmanuel Besnier, a társaság elnöke.

A nevezett társaság a világ egyik legnagyobb tejtermékeket gyártó cége, termékeit már az elmúlt év decemberében elkezdte visszavonni a piacról, miután a franciaországi hivatalok 26 december 1-én szalmonellával fertőzött gyermek megbetegedésére figyelmeztették. Jelenleg Franciaországban 35 gyermeknél diagnosztizáltak szalmonella fertőzést, Spanyolországból egy megbetegedést, Görögországból egy szalmonella-gyanús esetet jelentettek – tájékoztat a Le Journal du Dimanche.    


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »