Klaus Johannis államfő közleményben üdvözölte a vallásszabadság évfordulóját

Klaus Johannis államfő közleményben üdvözölte a vallásszabadság évfordulóját

Közleményben üdvözölte pénteken Klaus Johannis államelnök a vallásszabadság erdélyi törvénybe iktatásának 450. évfordulóját. A vallásszabadságot a világon először Tordán iktatta törvénybe az erdélyi országgyűlés 1568-ban.
Johannis szerint ez az évforduló azt üzeni azoknak, akik a hitben az ember szellemi kiteljesedését látják, hogy a vallásszabadság az emberiség alappillére.

Az államfő úgy véli, a lelkiismereti és a vallásszabadság olyan történelmi kiteljesedés, amelyet áldozatok árán nyert el, védelmezett és fejlesztett ki a társadalom.

„A román nemzet jövőjének ezeken az európai humanista értékeken kell alapulnia” – olvasható a közleményben, amelyet a román elnöki hivatal bocsátott ki.

 

A Magyar Unitárius Egyház kedden bejelentette: a vallásszabadság évének nyilvánította 2018-at, és azzal a kéréssel fordult a magyar Országgyűléshez, Románia parlamentjéhez és az Európai Parlamenthez, hogy nyilvánítsák január 13-át a vallásszabadság napjává. A jubileumot szombaton Tordán ünnepli meg az unitárius egyház, ebből az alkalomból emlékművet avatnak a 450 évvel ezelőtt tartott országgyűlésnek otthont adó római katolikus templom kertjében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »