Köbméterre vegyük a tűzifát!

A keményebb hidegekkel megérkeznek a hírek az erdei, már kitermelt fa, vagy a még lábon álló fa lopásáról is. A Pilisi Parkerdő területén legutóbb Szentendrén észlelték az erdészek a tolvajok jelenlétét. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a tűzifavásárlásnál legyünk óvatosak, könnyen vásárolhatunk lopott fát, és így nagy esély van arra is, hogy a kért mennyiségnél kevesebb, vagy vizes fát kapunk.

Hírdetés

Gyakran a már kitermelt fát lopják el, de van, hogy láncfűrésszel érkeznek a tolvajok az erdőbe. Ez utóbbi nem csak lopás, hanem természetkárosítás is.

Kovács András, a Szentendrei Erdészet erdőgondnoka a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta, hogy többnyire a sarangot lopják, mivel azt egyszerűbb és kevésbé zajos. Megjegyezte, hogy a megelőzésben gondolkodnak, a jelenlétükkel védik az erdőt a tolvajok ellen. Minden gondnok a szolgálati idejének legalább a felét a terepen töltik, az erdőrendészeti szolgálat járőrei pedig a főbb utakat figyelik – tette hozzá. Ha mégis lopást észlelnek, felvételeket készítenek a helyszínről és értesítik a rendőrséget.

A nagy mennyiségben eltulajdonított fa a feketepiacra kerül, ezért kell odafigyelni a tűzifa vásárlásánál. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője szerint mindenképpen érdemes számlát kérni a vásárlás során. Hozzátette, nem szabad ömlesztve vásárolni a tűzifát, mert nehéz kimérni, hogy valóban a kért mennyiséget kapjuk-e. Nagy eltérés lehet ugyanazon fafajon belül a fa nedvesség tartalmától függően, ezért inkább térfogatra kell megvenni a fát – jegyezte meg a műsorban. Hozzátette, a vizes fánál száradást követően akár harmadával is kevesebb lehet a tűzifa súlya.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »