Komolyan elhiszi bárki is, hogy a migránsok tartják majd el Európa nyugdíjasait?

Komolyan elhiszi bárki is, hogy a migránsok tartják majd el Európa nyugdíjasait?

Elgondolkodtató becslést közölt a napokban az Egyesült Nemzetek Szervezete. Prognózisa szerint az évszázad közepére a fejlett országok csaknem felében csökkenni fog a népesség. A munkaképes korú dolgozóknak néhány évtizeden belül kétszer annyi idős embert kell majd eltartaniuk, mint ma. Az ijesztő jövőképre azonnal megérkezett a Nemzetközi Valutaalap optimista válasza, az IMF szerint „a megoldás itt áll a határainknál”.

A fejlett országoknak be kell engedni a bevándorlókat, hogy ellensúlyozzák aktív életkorú lakosságuk elkerülhetetlen csökkenését és a gazdaságnak a népesség elöregedéséből adódó lassulását. Azért azt hozzáteszik az IMF szakértői, hogy a migránsok befogadása problémákat is okozhat, és politikai értelemben visszaüthet, ugyanakkor lehetőséget teremthet a befogadó országok számára.

Az M1 Szemtől szembe című műsorának Csath Magdolna közgazdász és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke volt a vendége.

Egyszerű modellel kezelne egy bonyolult helyzetet az IMF

Az IMF ötlete már a sokadik javaslat, hasonló tanulmányt készített korábban az OECD, a Világbank, sőt, az Európai Unió is – mondta Csath Magdolna. Az IMF határozottan kijelenti, hogy csak gazdasági oldalról tekint a problémára. A tanulmánya azt vizsgálja, hogyan tartható fent a gazdasági növekedés azzal, hogy van elegendő munkaerő a cégeknél – közölte a szakértő.

Az IMF által készített matematikai modell nem vette figyelembe sem a társadalmi tényezőket, sem a környezeti fenntarthatóságot, csak a gazdaságot – tette hozzá. Csath Magdolna szerint ezek a modellek, amelyek „el vannak szakítva az élettől”, nem szoktak működni. „Ezt a modellt kínálták korábban Görögországnak is, azonban nem állt helyre a gazdasági növekedésük” – mondta.

„Egyszerű módszerrel próbálnak kezelni egy bonyolult helyzetet – fogalmazott a szakértő. – Az viszont igaz, hogy a fejlett országoknak csökken a lakossága, a cégeknek pedig munkaerőre van szükségük.”

Hírdetés

Németország csak a töredékét tudja használni a Közel-Keletről érkező munkaerőnek

Parragh László szerint leegyszerűsíti a problémát az IMF, amit ma már nem is vesznek komolyan a közgazdászok. „Az IMF megítélése teljesen más, mint tíz évvel ezelőtt” – nyilatkozta.

A „határon álló” bevándorlóknak a képzettségük, a tudásuk, a kultúrájuk, a vallásuk és a gondolkodásmódjuk egészen más, mint az európai. „Ahol fogynak az erőforrások, onnan az emberek megpróbálnak elmenni a gazdagabb területekre. Ezzel a problémával találkozik Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok is” – mondta Parragh László.

A migrációt komplexitásában lehet csak kezelni. A német példa is megmutatta, hogy a Közel-Keletről érkező munkaerő csak töredékében használható, valójában nem tudják beállítani a munkarendbe – közölte.

Nigéria lakossága meg fog duplázódni 20 év alatt

Parragh László nem hisz abban, hogy a Közel-Keletről vagy Észak-Afrikából hozhatnánk be vendégmunkásokat, de a probléma még egy valódi kihívást jelent.

Egyrészt Nigéria 200 millió fős lakossága 20 év alatt meg fog duplázódni, egy olyan területen, ahol nincs víz, és nincs megfelelő minőségű termőföld. „Másrészt az országban működik a Boko Haram, a maga háborús szituációjával. A Nigéria jelentette nyomás csak fokozódni fog” – fogalmazott.

hirado.hu

The post Komolyan elhiszi bárki is, hogy a migránsok tartják majd el Európa nyugdíjasait? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »