Könyvnyomtató barátok

A múzeumok éjszakáján, június 24-én nyílik meg a gyöngyösi ferences kolostor könyvtárában a „Könyvnyomtató barátok” című időszaki kiállítás, amely a magyar ferencesek kapcsolatát mutatja be Gutenberg találmányával a XV. századi kezdetektől a XX. századig.

A kiállítás különlegességei között ismét látható lesz az úgynevezett 48 soros biblia, vagyis Johannes Schöffer bibliája. Ez Magyarország legrégebbi teljes nyomtatott szentírása, amely 1462-ben, éppen 555 évvel ezelőtt készült Gutenberg technikájával és eszközeivel.

A könyvet a XVIII. századtól őrzi a gyöngyösi könyvtár, ezt megelőzően a Szatmár vármegyei Kaplony ferences kolostorának könyvárában volt a helye.1950. augusztusában az államosítás elől Oberten Odiló utasítására a ferences kispapok elfalazták, és 1998. április 28-áig titkolták a könyv rejtekhelyét. Az 1999. februárjára befejeződött  restaurálást követően a rendkívül értékes könyv két alkalommal volt látható Gyöngyösön, valamint egyszer az Országos Széchényi Könyvtár, egyszer pedig a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »