Kormánykedvenc cég nyerte a jegybank kommunikációs gigatenderét

Kormánykedvenc cég nyerte a jegybank kommunikációs gigatenderét

Nem született nagy meglepetés: a New Land Media Kft. és a FRANK Digital Kft. nyerte a Magyar Nemzeti Bank a nettó 1,5 milliárd forintos kommunikációs tenderét – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Matolcsy György vezette intézmény még április elején írt ki egy nettó másfél milliárd forintos közbeszerzést a „fogyasztóbarát terméknek minősített lakáscélú jelzáloghitelek társadalmi megismertetése érdekében tervezett kommunikációs kampány lebonyolítására”. A jelentkezési határidő eredetileg május 4-e volt, de a szerződés megkötésére csak most került sor, a feladatokat a két cég felosztva látja el, egész 2019 végéig.

A New Land a kommunikációs állami pályázatokon mostanában taroló Balásy Gyula cége. Balásy vállalatai (a New Land és a Lounge Design Kft.) csak a Nemzeti Kommunikációs Hivatal közbeszerzésein 14 milliárd forintnyi megrendelést nyertek el. A FRANK Digital az Origo ex-tulajdonosa, Száraz István cége volt egészen nyár közepéig. A vállalat készítette el a FINA vizes világbajnokság telefonos applikációját, valamint már többször eredményesen szerepelt állami közbeszerzéseken.

A tender alapján lesznek print és online sajtóhirdetések, televíziós, valamint rádiós spotok, illetve plakátkampány is, azonban ennek felosztásáról pontos számot nem lehet tudni, mivel a médiastratégia a tender nyertesének feladata.

Korábban a Magyar Nemzet írta meg, hogy márciusban már hirdettek eredményt egy hasonló tematikájú tenderen: a „pénzügyi tudatosság növelése érdekében tervezett” kommunikációra 2017 végéig 450 millió forintot szán a jegybank. Ez egyébként az elmúlt évek legnagyobb edukációs kampánya. A Kantar Media korábbi adatai alapján 2012 óta összesen listaáron is csak bő 700 milliót fordítottak ilyen célra, és ebben már a „Folytatódik a banki elszámolás” 300 milliója is benne van.

A vállalkozásoknak szánt Növekedési Hitelprogram népszerűsítésére még 2014-ben (és részben 2015-ben) a mostani kampányoknál is jóval többet, az akkori közbeszerzési kiírás szerint nettó 6 milliárd forintot költöttek. A Kantar Media adatai alapján listaáron a hirdetések közel fele a televíziókhoz került, de a napilapok és a plakátcégek is jelentős összeggel gazdagodhattak a jegybank megrendeléseinek hála.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »