Kósa Lajos ismerőse biztosan jól jár

Szinte biztos, hogy ellehetetleníti a frissen alakult nyugdíjas-szövetkezetek munkáját az az Országgyűlés elé terjesztett javaslat, amely kötelezővé tenné a nettó árbevétel 85 százalékának szétosztását a tagok között – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) vezetője.

Némethné Jankovics Györgyi arról is beszélt, hogy az általuk a múlt év második felében létrehozott, közérdekű nyugdíjas-szövetkezetnek – induló vállalkozásként – sok pluszkiadása van, rutinja viszont annál kevésbé, ezért neki is gondot okozna a tervezett változtatás.

„Nem csak én gondolom így, a nyugdíjas-szövetkezetekkel folytatott egyeztetések során kiderült, hogy az ottani vezetők is erre a következtetésre jutottak – tette hozzá. – Azoknak a szervezeteknek viszont jó eséllyel nem jelent különösebb gondot a tagoknak kötelezően kifizetendő összeg növelése, amelyeknek már van bejáratott rendszerük.”

Jellemzően ilyenek azok az iskolaszövetkezetek, amelyek hosszabb ideje működnek, s mindössze egy újabb „lábat” növesztettek, amikor nyugdíjas-szövetkezet alapításába vágtak. Ezeknek ugyanis van megfelelő pénzügyi hátterük, jól működő könyvelési rendszerük, s nem jelent különösebb pluszköltséget a bérek számfejtése, illetve az új ágazat működtetése.

„Ezzel szemben a mostanában alakult és csak a nyugdíjasok számára szolgáltató szövetkezeteknek az egész rendszert ki kell építeniük, és működtetniük, ami nagy költséget jelent nekik. Az általunk alkalmazott kifizetési arány szerint 70 százalékot juttatunk a dolgozónak, harminc százalékból pedig fenntartjuk a szövetkezetet, illetve közös programokat szervezünk a tagság részére. Vagyis ebből a szűk harmadból is visszajuttatunk egy részt a tagoknak. Összefoglalva azt mondhatom, az Országgyűlés előtt heverő javaslat elfogadása esetén komoly versenyhátrányba kerülhetünk, ami akár a létünket is veszélyeztetheti” – tette hozzá.

http://mno.hu/

Vagyis úgy látszik, hogy az Országgyűlés egyetértésére váró módosítás várható elfogadása a diákszövetkezeteket hozza előnyös helyzetbe. Azokat, amelyek központi szervezete, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) elnöki székében a Fidesz-közeli Fiák István ül. Fiák István tavaly egy 2014-ben alapított és bevétellel ugyan nem, de 139 millió forintnyi vagyonnal bíró céget adott el Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter feleségének. Külön érdekesség, hogy a mostani módosító törvényjavaslat fideszes előterjesztői között Kósa Lajos neve is szerepel. Az indoklás szerint egyébként azért vált szükségessé a változtatás, mert a nyugdíjas-szövetkezetekben valamennyi tagnak a személyes közreműködése arányában kell jövedelemhez jutnia. Az arányt a módosítás készítői 85 százalékban látják megfelelőnek. Az elképzelésről az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn tárgyalt, s úgy döntött, támogatja a plenáris ülés elé kerülését. Erről azonban már csak az újonnan megválasztott Országgyűlés szavaz majd.

Belföld MN Kósa feleségének cége: vesztegetés miatt nem nyomoznak Az asszony tavaly májusban 6 millió forintért vette meg a társaságot, amelynek eszközállománya 140 millióra rúgott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »