Kósa ügyvédje a botrányos roma felzárkóztatási programnál is bábáskodott

Kósa ügyvédje a botrányos roma felzárkóztatási programnál is bábáskodott

Fiák István, Kósa Lajos fideszes politikus ügyvédje rakta le a Híd a munka világába nevű program jogi alapjait – közölte a birtokába került dokumentumokra hivatkozva a Romnet.hu. A program keretében 1,6 milliárd forint tűnt el.

Fiák neve a napokban Kósa titokzatos eurómilliárdos ügye kapcsán került a hírekbe, amelyről a Magyar Nemzet számolt be először.

Az előzményekrőlEgy közjegyzői okirat szerint Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter, volt debreceni polgármester több mint 4 milliárd euró fölött rendelkezhetett. A horribilis, európai viszonylatban is óriásinak mondható összeget a papír szerint arra kapta, hogy a megbízó helyett, annak képviseletében magyar államkötvényeket vásároljon.Erre reagálva a politikus először mindent tagadott, majd azt mondta, egy csengeri háztartásbeli, Szabó Gáborné kereste meg 2012-ben, aki meggyőző iratokat mutatott neki az „örökségéről”. A nő egyik rokona viszont azt állítja, valójában maga Kósa érdeklődött a hihetetlen örökség után, és „mindent megtett, hogy az állampapíron kívül további sikerdíjak és egyéb ajándékok is megérkezzenek”.A miniszter ezek után igyekezett szélhámosnak, csalónak beállítani korábbi partnerét, időközben azonban kiderült az is, Szabóné a többségi tulajdonosa a 2012-ben alapított Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.-nek, aminek 2014 óta Orendi Mihály az ügyvezetője. A cégben tulajdonrésze van a Kis Hal Befektetési és Tanácsadó Kft.-nek is, amit viszont Fiák István birtokol. Orendi amúgy jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, illetve ezzel párhuzamosan a Kósa elnökölte Magyar Országos Korcsolyázószövetségnek az ügyvezetője. Fiák szintén elnökségi tag a korcsolyaszövetségben. A phjongcshangi téli olimpiát is együtt tekintették meg ők hárman.

Kedden egyébként azt is megírtuk: szinte biztos, hogy ellehetetleníti a frissen alakult nyugdíjas-szövetkezetek munkáját egy az Országgyűlés elé terjesztett javaslat, viszont helyzetbe hozná a diákszövetkezeteket. Mit ad isten, Fiák István éppen egy ilyennek, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének az elnöki székében ül.

A Romnet tehát róla derítette most ki, hogy az ügyvéd egy másik fideszes képviselővel, Farkas Flóriánnal is üzleti kapcsolatban állt. Farkas még az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökeként kötött vállalkozói szerződést Fiák Istvánnal, hogy ügyvédi irodája készítse el az eredetileg 5 milliárd forintos keretösszeggel indult, majd a botrány és rendőrségi nyomozási miatt lezárt Híd a munka világába nevű uniós program jogi háttértanulmányát, 10 millió forintért. De a Fiák és Társa Ügyvédi Iroda készítette el a foglalkoztatási szövetkezet alapító okiratát is, valamint a szövetkezet alakuló ülésének adminisztratív támogatását. Mindezért nagyjából másfél milliót számlázott ki.

Farkas Flóriánt és botrányprogramját  a kormány tagjai és a kormánypárt képviselői rendre megvédték, kiálltak mellette, a hatóságok pedig a költségvetési csalás gyanújában zajló nyomozás során még tanúként sem hallgatták meg. Farkas Flóriánt a Fidesz az április 8-i választáson országos listájának 17., biztosan befutónak számító helyéről indítja

– emlékeztet a Romnet.

Az emberi erőforrások minisztere által lefolytatott korábbi vizsgálat számos szabálytalanságot állapított meg a programmal kapcsolatban, ezért a kifizetett 2,5 milliárd forintos támogatásból 1,6 milliárd forintot visszakövetelt a szervezettől. Az ORÖ egy teljes éven át nem tudott fizetni, így 2016 karácsonya előtt „speciális támogatásként” 1,3 milliárd forintot kapott a kormánytól, hogy rendezni tudja az adósságát, és a maradék 300 millió forintra részletfizetési megállapodást kötöttek havi 7 millió forintos keretösszeggel. A kontraktus szerint 2017 végén egy összegben kellett volna visszafizetni a maradék adósságot, de az önkormányzat ennek sem tett eleget. A Romnet szerint a szervezet abban bízik, a kormány ez év elején vagy elengedi a milliárdos botrányprogramból fennmaradó visszafizetési kötelezettségét, vagy megvásárolja a Gellérthegy utcai székházukat.

Nem kizárt azért, hogy előbb-utóbb Farkas Flórián miniszterelnöki biztost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökét is utolérheti az a büntetőeljárás, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) folytat a kisebbségi szervezetnél. A Magyar Nemzet tavaly ősszel megtudta, hogy a cigány szervezetnél hivatali vesztegetés miatt zajló nyomozásban hat személyt gyanúsítottak meg, értesülésünket a KNYF is megerősítette. Úgy tudjuk ráadásul, hogy a gyanúsítottak közt van az ORÖ egyik elnökségi tagja is.

A szóban forgó eljárás még a megelőző év elején indult, miután egy januári sajtótájékoztatón a roma önkormányzatban lejátszottak egy hangfelvételt, amelyen elhangzott, hogy Farkas Flórián legalább hat képviselővel kötött féléves időtartamra „munkaszerződést” havi 350 ezer forintos fizetéssel. Farkas cserébe azt várta el, hogy az érintett képviselők az azóta már lemondott elnökkel, Hegedüs Istvánnal szemben politizáljanak. Érdekes egybeesés, hogy éppen hat személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A titokban rögzített felvételen minderről Hegedüs beszélt az egyik képviselőtársával. Ugyanakkor az azóta sem derült ki, hogy összesen hány képviselő kaphatott ajánlatot a Fidesz országgyűlési képviselőjétől. Arra sem derült fény, hogy milyen forrásból származik a cigány politikusoknak ígért fizetség, illetve hogy közpénzt érint-e.

Kulcsfontosságú körülmény, hogy a KNYF folytatja az eljárást az ügyben, mert ez azt jelzi, hogy valóban felmerülhet Farkas Flórián szerepe az ügyben. Méghozzá azért, mert korábbi információink szerint közjogi mentességgel érintett személyt vizsgálhatnak az ügyben, és nem kizárt, hogy magát a miniszterelnöki biztost, akinek a neve összeforrt az ORÖ botrányaival. Arra viszont már nem kívánt választ adni az ügyészség, hogy kezdeményezték-e akár Farkas Flórián, akár más személy mentelmi jogának felfüggesztését az ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »