Kosármérkőzésen kavart port a székely himnusz

Kosármérkőzésen kavart port a székely himnusz

A Román Kosárlabda Szövetség nem ellenzi a székely himnusz eléneklését a sepsiszentgyörgyi mérkőzések előtt. Horia Păun elnök a keddi Sepsi SIC–Kolozsvári U női kosárlabda mérkőzésen történtekkel kapcsolatban azt mondta: „Semmi közünk ahhoz, hogy a román himnusz lejátszása és a mérkőzés kezdete közötti bemelegítésre szánt 3 perc alatt mit énekelnek a szurkolók. Amúgy is magyarul énekeltek, nem értjük, hogy mit” – fogalmazott Horia Păun.

A keddi sepsiszentgyörgyi mérkőzésen a kolozsvári vendégcsapat játékosai edzőjük, a bosnyák nemzetiségű Dragan Petricsevics utasítására nem álltak meg amikor a Szabó Kati Sportcsarnokot megtöltő közönség a székely himnusz éneklésébe kezdett. A kolozsváriak gesztusa felháborította a szentgyörgyi szurkolók kemény magját, amely a mérkőzés alatt nemtetszésének adott hangot. Az ügyet a kolozsvári Ziar de Cluj robbantotta ki, amely annak a Liviu Alexának a lapja, aki a kolozsvári kosárlabdacsapat elnöki tisztségét is ellátja.

A cikkben Dragan Petricsevics edző azt kifogásolja, hogy a Székelyföldön meghonosodott szokás szerint az ország hivatalos himnusza után arra kényszerítik a vendégcsapatokat, hogy végighallgassák a székely himnuszt is.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »