Krím: már a trolik is leálltak

Krím: már a trolik is leálltak

Ismét szigorú áramtakarékossági intézkedéseket vezetett be az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget fővárosa, Szimferopol. Hétfőn a helyi vezetés utasította a félsziget trolibuszait üzemeltető vállalatot, hogy átmenetileg állítsa le a villanyárammal működő tömegközlekedési eszközöket, és megint lekapcsolták a közvilágítást.

Először azután kényszerült a krími vezetés szigorú áramtakarékossági intézkedéseket bevezetni, hogy tavaly novemberben szabotőrök a dél-ukrajnai Herszon megyében megrongálták a félszigetre vezető vezetékeket. Közben decemberben le is járt a Krím és Kijev közötti megállapodás az áramszállításról, új szerződés pedig nem jött létre a felek között. Épp ellenkezőleg, januárban Kijev úgy döntött, hogy hivatalossá teszi a krími tatár és más civil aktivisták által ősszel kezdeményezett kereskedelmi blokádot, és megtiltotta mindenféle áru – így a villamos energia – szállítását ukrán területekről az elcsatolt félszigetre.

Mit ér az energiahíd?

Hírdetés

Ukrajnai hírek szerint tavaly év végén a krími lakásokban naponta csak néhány órán át szolgáltatnak áramot, kikapcsolták a közvilágítást az utcákon, és decemberre már a kórházak működésében is komoly gondokat okozott az áramhiány. A hiányzó energia pótlására Moszkva hordozható generátorokat küldött a félszigetre, majd úgynevezett energiahidat kezdett kiépíteni, amely a dél-oroszországi Krasznodari területről tenger alatti vezetékeken juttat áramot a Krímbe.

A szimferopoli vezetés az újabb szigorú takarékossági döntést azzal indokolta, hogy jelenleg előkészületi munkálatok folynak az energiahíd harmadik vezetékének üzembe helyezésére. Figyelmeztették a lakosságot, hogy emiatt áramkimaradások a lakásokban is előfordulhatnak.

Moszkva szerint a folyamatosan épülő energiahíd biztosítani fogja a félsziget függetlenségét az ukrán energiaszolgáltatótól. Kijevi hírek szerint viszont az energiahíd jelenleg nem bírja a terhelést. Ráadásul Lenur Iszljamov, a Krímet blokád alatt tartó civilek koordinátora azt állította, hogy az energiahíd valójában nem is létezik. Szerinte krími tatár aktivisták ellátogattak a tengerpartra, ahol a vezetékeknek be kellene érkezniük a félszigetre Oroszországból, ám ott „sem villanyoszlopokat, sem azokhoz hasonló dolgot” nem találtak. „Az a doboz, amelyet az energiahíd transzformátorállomásának mondanak, nem más, mint egy üres fülke, melyben egyáltalán nincs semmi, és nem is őrzi senki” – jelentette ki Iszljamov.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »