Krisztus lett értünk a húsvéti bárány

Krisztus lett értünk a húsvéti bárány

DERCSIKA. Dísztelen, lecsupaszított oltár előtt kezdődött a nagyszombati szentmise Dercsikán, a Mária-tisztelő kis csallóközi településen. Az eső ellenére a szokásos feltámadási körmenetet is megtartották húsvét vigíliáján, hogy együtt örvendezzenek az Úr feltámadásának.

A szent három nap középpontján – nagyszombaton – a világosság győzedelmeskedik a sötétség fölött, az élet pedig a halál fölött. Ezekre emlékeztetett a tűz- és vízszentelés. Miután helyére került a frissen megszentelt húséti gyertya – Krisztus világossága – és néhány gyertyát meggyújtottak a főoltáron, valamint elhangzottak a Szentírás részletei, a hívek lélekben már alig várták, hogy újra megszólaljanak a harangok, a csengők és az orgona. Ami az élet győzelmét hirdette a halál felett.

Az ember az orgona hangját hallva mintha lélekben valóban felszabadulna a nyomasztó nagycsütörtöki és nagypénteki szertartások után. A hívek szinte örömmel újították meg keresztségi fogadalmukat, hogy azután nem sokkal égő gyertyákkal a kezükben induljanak az Oltáriszentséget a kezében tartó Parák László lelkiatya után. A Feltámadt Krisztus e napon című egyik legősibb egyházi éneket énekelték, miközben hullott rájuk az égi áldás. Visszatérve a templomba, részesültek az áldásban, majd hazatérve elfogyasztották szeretteikkel a húsvéti vacsorát, ami ezen a tájon elsősorban házi főtt sonkából áll, amihez főtt tojást, tormát s más egyebeket szokás fogyasztani.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »