Kudarcba fulladtak a német koalíciós egyeztetések

Kudarcba fulladtak a német koalíciós egyeztetések

BERLIN. Kudarcba fulladtak vasárnap késõ este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek elsõ közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról. Ezután Angela Merkel kancellár hétfõ hajnali sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfõt.

"Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni" – jelentette ki Christian Lindner, az FDP elnöke a sajtónak nyilatkozva, miután pártja bejelentette, hogy kivonult a tárgyalásokról. Hozzátette, hogy a hetekig tartó megbeszéléseken "nem sikerült megtalálni a közös alapot" Németország modernizációja érdekében, és nem sikerült megteremteni a bizalmat a pártok között.   

A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról október 18-án kezdtek egyeztetést.   

Németország elõtt három elméleti lehetõség áll: vagy a CDU/CSU kisebbségi kormányt alakít a Zöldekkel, vagy tovább kormányoz a szociáldemokratákkal – bár az SPD már korán leszögezte, hogy ellenzékben marad -, vagy új választásokat kell kiírni – állapították meg a hírügynökségek.   

A Reuters szerint miután Angela Merkel bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról hétfõn napközben tájékoztatja az államfõt – az elnök  jogköre új választást kiírni -, ez azt jelenti, hogy kancellár nem kísérli meg a kisebbségi kormányzást a Zöldekkel.   

Mindazonáltal Merkel hozzátette, hogy a CDU/CSU kész folytatni a felelõsségteljes tárgyalásokat. "Ezen a napon mélyen el kell gondolkodni azon, hogy milyen irányba megy tovább Németország. Mint kancellár minden tõlem telhetõt megteszek azért, hogy az országot jól irányítsuk a következõ nehéz hetekben" – jelentette ki Merkel, hozzátéve, hogy sajnálja az FDP döntését. "Már azt gondoltuk, hogy jó úton haladunk egy megállapodás felé. Sajnálom – tiszteletben tartva az FDP döntését – hogy nem tudtunk megegyezni" – mondta.   

Horst Seehofer, a CSU elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: "a tárgyalások kudarca és egy igazi kormány hiánya teher az országnak".   

Reinhard Bütikofer, a Zöldek egyik politikusa pedig azt írta a Twitteren a liberálisok döntésérõl: "A populista háborgást választották a kormányzati felelõsség helyett".


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »