Kudarcot vallott az ellenzék, győztek a magyar gazdák

Kudarcot vallott az ellenzék, győztek a magyar gazdák

A magyar gazdák győztek, és az ellenzék próbálkozása ismét kudarcot vallott, nem sikerült megsemmisíteni a Földet a gazdáknak! programot. Az ellenzék kezdettől fogva támadja a programot, mert még mindig a spekulánsok és a nagybirtokosok érdekeit védi, és vissza akarja állítani a balliberális földpolitikát. Az ellenzék elárulta a nemzeti érdekeket, és a magyar földeket külföldiek, spekulánsok és nagybirtokosok kezére juttatták ­– olvasható a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményében.

A kormány ugyanakkor tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, és kész a földek hasznosításából származó  bevételekre vonatkozó szabály pontosítására – áll a közleményben. Az Országgyűlés egy éve sikeresnek minősítette és lezárta a kormány Földet a gazdáknak! programot, emellett kimondta, hogy az ebből származó körülbelül 270 milliárd forintos bevételt adósságcsökkentésre kell fordítani. A nyilvános árveréseken 30 ezer földműves jutott piaci áron földhöz.

Az Alkotmánybíróság 2017. október 17-i határozatai ismét megerősítették a Földet a gazdáknak! program eredményeit. A Földművelésügyi Minisztérium bízik abban, hogy a mai, az állam és főleg a magyar gazdák számára kedvező döntések nyomán a kormány földműveseket támogató politikája elleni ellenzéki lejárató kampány végre véget érhet.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb állami földértékesítési programja nyomán csaknem 30 ezer magyar földműves szerezhetett földtulajdont, összesen mintegy 200 ezer hektár állami föld került értékesítésre. A kormány a földvásárláshoz nyújtott kedvezményes hitelkonstrukcióval valamennyi magyar földművesnek megteremtette a földtulajdonhoz jutás kedvezményes lehetőségét. Korábban soha nem volt még olyan állami földügyi intézkedéscsomag, mint a Földet a gazdáknak! program, amely a haszonbérleti pályázatok és a földértékesítések révén több tízezer magyar földműves, kis- és középbirtok fejlődését, agrárgazdasági pozícióinak megerősítését ilyen mértékben erősítette volna.

Hírdetés

Az Alkotmánybíróság mai döntései a fenti eredményeket elismerik. Összhangban a mai határozatokkal, a Földművelésügyi Minisztérium is kiemelten fontosnak tartja az állam stratégiai földvagyonának megőrzését és gyarapítását. A Földet a gazdáknak! program földértékesítései azonban ezt a földvagyont nem veszélyeztették, hiszen jelenleg is több mint 1,6 millió hektár föld van az állam tulajdonában, és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet évente többmilliárdos összegben vásárol is földeket. Ugyanígy fontosnak tartja az állam az értékes Natura 2000 területeken való gazdálkodás precíz szabályozását is.

Sajnálatos módon az ellenzéki pártok egyike sem volt hajlandó a korábbi években semmilyen földügyi-birtokpolitikai kérdésben együttműködni a kormánnyal a magyar gazdák érdekében. „Kíváncsian várjuk, hogy a mostani határozatok nyomán végre hajlandó lesz-e például a most is az Alkotmánybírósághoz forduló és kéréseivel ismét csúnyán elbukó LMP megszavazni az előírt jogszabály-módosításokat?” – fogalmaz a FM közleményében.

Az Alkotmánybíróság mai döntései – melyet az állam valamennyi földügyi intézkedését folyamatosan támadó Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő (LMP) beadványai nyomán hozott – azt is világossá teszik, hogy az ellenzéki képviselők folyamatosan a magyar földművesek érdekeivel szemben végzik a tevékenységüket – közölte az FM.

forrás: hirado.hu

The post Kudarcot vallott az ellenzék, győztek a magyar gazdák appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »