Külhoni filmesek versenyén nyert Bartók Csaba kisfilmje

Külhoni filmesek versenyén nyert Bartók Csaba kisfilmje

PALICS. Idén a Vajdaságban, Palicson tartotta a külhoni tudósítók éves találkozóját a magyar közmédia. A háromnapos szakmai tanácskozáson a házigazda Vajdaság mellett a Felvidékrõl, Erdélybõl, Kárpátaljáról, Délvidékrõl és a Muravidékrõl is érkeztek újságírók, az MTVA tudósítói. A tudósítói találkozónak része volt a legújabb filmes alkotásokat bemutató verseny is, ahol a kisfilm kategóriában kollégánk, Bartók Csaba Mikulás napján Szepsi határán címû kisfilmje harmadik helyzetést ért el a kisfilmek kategóriájában.

Idén huszonöt éve, hogy a magyar közmédia elkezdte kiépíteni tudósítói hálózatát a külhoni térségekben. Az eltelt negyedszázad alatt hagyománnyá vált, hogy évente egyszer megszervezik a tudósítók találkozóját. Idén Palicson, a Bodzsoni István vezette Pannon RTV vendégeként gyûltek össze a határon túli újságírók, a televízió és rádió tudósítói, hogy a közmédia vezetõivel, többek között  az MTVA vezérigazgatójával, Vaszily Miklóssal értékeljék az elmúlt idõszakot, megvitassák az esetleges gondokat, a mûsorstruktúrában való megjelenés feltételeit és a minél hatékonyabb együttmûködés lehetõségeit.

Már hagyomány, hogy a szakmai találkozó az elmúlt idõszak filmtermését is bemutatja, verseny formájában. Idén két kategóriában, a dokumentumfilmek és a kisfilmek kategóriájában hirdették meg a versenyt. A pályázatra a külhoni tudósítók 58 alkotást neveztek be, ami mintegy 14 órányi filmanyagot jelent.

Az öttagú szakmai zsûri véleménye szerint az idei évad nagyon erõs volt, s hatványozottan érvényes ez a kisfilmek kategóriájára, ahová számát tekintve is sokkal több alkotás érkezett. Ebben a kategóriában versenyzett kollégánk, Bartók Csaba kisfilmje is. A film elkészítésében közremûködött Bodnár Ottó és Szilvássy Péter. 

A Mikulás napján Szepsi határán címû kisfilm megrendítõ képsorokkal meséli el a mérhetetlen szegénységben élõ gyerekek valóságát. A Szepsi cigánytelepen a gyerekek keveset remélhetnek. Embertelen körülmények között élnek, térdig járnak a sárban, szemétben, piszokban. De vajon ebben a világban vannak-e örömök? A Mikulás megtalálja-e ezeket a gyerekeket?…

Bartók Csaba filmje a rövidfilm kategóriában harmadik lett. A díjat Pásztor Istvántól, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökétõl vette át.

A díjnyertes filmeket a Duna World csatorna is mûsorára tûzi majd.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »