Különös osztrák levél, de érdemes fizetni

Pecsét és aláírás nélküli, postaládába bedobott fizetési felszólítást kapott több magyar autós az elmúlt hetekben Ausztriából. A levélhez se fényképet, se bármilyen más bizonyítékot nem mellékeltek, amiből kiderülne, hogy a sofőr valóban szabálytalankodott. Az osztrák rendőrök júniustól az interneten keresztül hozzáférnek a magyar gépjármű-nyilvántartáshoz, lekérhetik az üzembentartó adatait, és ezt – úgy tűnik – egyre gyakrabban meg is teszik. A Híradónak nyilatkozó ügyvéd azt mondja, jobb fizetni.

Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2010 és 2020 között felére, 30 ezerről 15 ezer alá csökkenjen a halálos balesetek száma, ezért szigorodnak a műszaki előírások és a vizsgakövetelmények, ezért használnak szuper traffipaxokat, és ezért vezették be a szabálytalankodó autósok határokon átnyúló felelősségre vonását is.

Egyre több magyar autós kap pecsét és aláírás nélküli, postaládába bedobott ilyen fizetési felszólítást Ausztriából. A levélhez se fényképet, se más bizonyítékot nem mellékelnek, mégis tényként közlik, hogy a címzett szabálysértést követett el. A “csomagban” szerepel ugyanakkor a számlaszám, ahová a pénzt kérik.

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász a Híradónak azt mondta, ezek a levelek nem azt a fajta jogállamiságot idézik, amit a magyar autósok itthon megszokhattak. Az értesítést az osztrák hatóságok kicsit úgy kezelik, mint Magyarországon a villanyszámlát, nem határozat formájában, nem tértivevényes küldeményként jön ki, hanem aláírás és pecsét nélkül, így – hívja fel a figyelmet a szakember -, mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy az a szabálysértési hatóság állította-e ki, amelyik erre jogosult. Az ügyvéd ugyanakkor azt javasolja: ha – a formai hiányosságok ellenére – hitelesnek bizonyul a felszólítás, mindenki fizessen, mert így elkerülhető a behajtás.

A Híradó megkérdezte a burgenlandi rendőrséget, miként érvényesülnek az Európai Unióban megszokott eljárási garanciák ezekben a fizetési felszólításokban, a tartományi rendőr-igazgatóság szóvivője azonban csak annyit mondott: a határozatokat nem a rendőrség, hanem a járási elöljáróság küldi ki, a bírságok behajtásához pedig jogsegélyt kérnek a magyar hatóságoktól.

Az európai országok – Görögország, Horvátország, Írország és Olaszország kivételével – tíz éve állapodtak meg arról, hogy jogsegélyt nyújtanak egymásnak többek között a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott pénzbírságok behajtásához. Az egyezmény a 70 euró, vagyis nagyjából 21 ezer forint feletti bírságokra vonatkozik. Hetven euró alatt minden ország maga próbálja behajtani a pénzt. Az ORFK tájékoztatása szerint a nyolc legsúlyosabb szabálysértés – például a gyorshajtás – esetén a tagállamok automatikusan hozzáférnek a másik ország gépjármű-nyilvántartásához és lekérhetik a szabálytalankodó sofőr adatait.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »