Lajčák: egy diplomata kiutasítása ökölcsapással ér fel

Szlovákia szolidaritást vállalt az Egyesült Királysággal a Szergej Szkripal orosz ügynök és lánya, Julija elleni, idegbénító szerrel elkövetett támadással összefüggésben, az adekvát reakció kérdésében pedig felelősségteljesen jár el – jelentette ki Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter a Hospodárske noviny (HN) napilapnak adott interjúban.

„Senki sem állíthatja, hogy nem vagyunk szolidárisak, vagy hogy nem teszünk semmit. Azért, hogy valaki eltérő dinamikával cselekszik, nem vagyunk féltékenyek és nem is kérjük számon senkin. Kommunikálunk a partnereinkkel és meggyőződésem, hogy tiszta a lelkiismeretünk”

– jelentette ki Lajčák, utalva rá, hogy nem lenne szerencsés, ha a nemzetközi közösség aszerint ítélné meg az egyes országokat, hogy ki hány orosz diplomatát utasított ki.
 

A külügyminiszter hangsúlyozta: Szlovákia szolidaritást vállalt azáltal, hogy egyértelműen elítélte a támadást, valamint támogatta az Európai Unió és a NATO határozatát is. „Az utólagos felkérést, hogy fontoljuk meg a kiutasítás lehetőségét, komolyan vesszük és elemezzük – tette hozzá Lajčák, aki figyelmeztetett: nyitott ügyről van szó, a tiltott vegyszereket vizsgáló nemzetközi szervezet még elemzi, hogy pontosan milyen anyaggal is követték el a támadást.

Szlovákia első lépése az ügyben az volt, hogy beidézte az orosz nagykövetet, majd pedig Lajčák javaslatára a kormány jóváhagyta, hogy hazahívják konzultációra a moszkvai szlovák nagykövetet. A miniszter hangsúlyozta: nagyon komoly lépésről van szó, melyet az Oroszországi Föderációval szemben először alkalmaztak. A nagykövet hazahívása olyan diplomáciai eszköz, amellyel a kormányok kifejezik a két ország viszonyával való elégedetlenségüket.

„Egy diplomata kiutasítása ökölcsapással ér fel, a nagykövet visszahívása felemelt ujj” – magyarázta Lajčák.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »