Laptopokkal segítene az időseken a kormány

Laptopokkal segítene az időseken a kormány

Laptopokkal és internet-hozzáféréssel csökkentené a szociális és egészségügyi ellátórendszer terheit a kormány. Az Idősügyi Infokommunikációs Programért felelős miniszteri biztos a Békés megyei Sarkadon adott át laptopokat az otthonukat elhagyni nehezen tudó időseknek. Az 1,2 milliárd forint értékű programba 480 hátrányos helyzetű településről választottak 65 év felettieket.

A bűnözéstől, az egészségromlástól és a magánytól félnek leginkább az idős emberek a kormány felmérése szerint – ezért adnak számítógépet és internet-hozzáférést ötezer rászoruló időskorúnak. Azt ígérik: az internetes bűnmegelőzésre is megtanítják majd őket.

A laptopok és az alapvető programok használatát egy a napokban induló hathetes képzés során mutatják meg.

Mindenképpen kapnak körülbelül egy hathetes képzést, heti kétszer másfél órában, mert tovább nem akarnánk az időseket terhelni. És ezt követően ugye a diszpécser szolgálatok folyamatosan fogják segíteni az idősek munkáját – mondta Jeneiné Rubovszky Csilla, miniszteri biztos.

A laptopokhoz szánt internetes hozzáférést augusztus 31-ig, a program végéig kapja ingyen az ötezer rászorulónak.

A Segítő kezek elnevezésű programban ezer fő, többségében ötven évnél idősebb nőnek adnának ezzel közmunkát, de közösségi szolgálatukat töltő diákokat is várnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »