Lavrov: Washingtonnak nem áll szándékában

Lavrov: Washingtonnak nem áll szándékában

Az Egyesült Államoknak valójában nem áll szándékában kivonulni Szíriából, annak ellenére sem, hogy Washington bejelentette: ez a terve – jelentette ki kedden az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov Pekingben újságírók előtt reményét fejezte ki, hogy a francia kollégájával folytatandó tárgyalása után világosabb lesz, hogyan tudnak együttműködni a szíriai kérdés megoldásában.

A külügyminiszter szerint egy sor ország

„Erre biztatja őket Emmanuel Macron francia elnök is, aki nemrégiben kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad kivonulnia Szíriából, és az amerikai vezetésű szövetségnek ott kell maradnia mindaddig, amíg a nyugati országok rendet nem tesznek Szíriában” – mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia feje, aki a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminiszteri értekezletén vett részt, reményét fejezte ki, hogy a francia kollégákkal való kapcsolatfelvétel után mégiscsak sikerül tisztázni, hogyan fognak együttműködni a szíriai rendezésben a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmánya tiszteletben tartásával.

A külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a nyugati országok azon nyilatkozata miatt, hogy nem nyújtanak semmilyen segítséget a damaszkuszi kormányzat ellenőrzése alatt lévő területek újjáépítéséhez.

Hírdetés

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) külügyminiszteri értekezletével kapcsolatban, amelyen munkacsoport létrehozásáról döntöttek „Oroszország káros tevékenységeinek a megfigyelésére”, Lavrov kifejtette, hogy nyilvánvaló volt az oroszellenes háttér.

„Továbbra is türelmesen kitartunk az álláspontunk mellett, megvárjuk, amíg a partnereink felfogják, hogy az ilyen irányvonal zsákutcába vezet” – szögezte le, hozzátéve, hogy az alapvető politikai és katonai kérdéseket ma az ENSZ Biztonsági Tanácsában és a NATO-ban, a gazdaságiakat pedig a G20 keretében vitatják meg.

A 2001-ben Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán részvételével megalakult SCO külügyminiszteri értekezlete kapcsán Lavrov hangsúlyozta, hogy a tanácskozáson „elvi értékelést készítettek” az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország által szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen végrehajtott légicsapásokról, amelyeket az április 7-i dúmai klórgáztámadásra megtorlásul, az ENSZ BT határozata nélkül hajtottak végre április 14-én. Mint mondta, a külügyminiszterek külön figyelmet szenteltek az államok szuverenitásának, területi épségének és a belügyekbe való be nem avatkozás és a konfliktusok békés rendezése elveinek.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a SCO védelmi minisztereinek értekezletén hangsúlyozta, hogy a szervezet fő prioritása továbbra is a béke és a stabilitás támogatása. „A nemzetközi feszültség növekedése ellenére nem engedhetjük meg, hogy az SCO felelősségéhez tartozó övezet stabilitása gyengüljön” – jelentette ki. Megjegyezte, hogy hatékony eszközökre – így rendszeres információcserére – van szükség, hogy megakadályozzák a terrorizmus megjelenését a tagállamok területén.

Sojgu közölte, hogy védelmi miniszterek tanácsa új összetételben tanácskozik, „a közös erőfeszítéseknek hála India és Pakisztán is részt vesz a SCO katonai együttműködésében”.

Orientalista.hu – MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »