Lázár: a gyakorlatban is meg kéne nyilvánulnia az európai szolidaritásnak

Magyarország háromezer határvadász szolgálatba állításával védi továbbra is az ország és Európa határait.

Ezt jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 96. Kormányinfón, amit Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Lázár János mindenekelőtt részvétét és a kormány együttérzését fejezte a Makk Károly filmrendező hozzátartozóinak a filmrendező halála miatt.
Orbán Viktor Junckerhez fordul

A miniszter bejelentette, hogy Orbán Viktor Jean-Claude Junckerhez fordul a határ védelme és a szolidaritás ügyében. Magyarország eddig is tartotta magát a schengeni egyezményhez, és a határ védelme eddig mintegy 800 millió euróba került. Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar rendőrök, katonák az Európai Unió állampolgárait és védték, védik.

Hozzátette – Európa határainak a védelmét eddig a magyar adófizetők finanszírozták.

400 millió eurót kérünk az EB-től

A kormány meggyőződése, hogy a magyar oldalon felmerült költségekből az EB-nek is ki kell vennie a részét, így

400 millió eurót kérünk az Európai Bizottságtól. Ez az eddigi összes költés fele.

A kabinet azt reméli, hogy az EB az eddig fölmerült költségekhez érdemben járul hozzá. Azt szeretnénk, ha végre nem üzenetekben, hanem konkrét tettekben nyilvánulna meg a szolidaritás – mondta Lázár János. Hozzátéve Magyarország a migrációs válság kezdetén a határvédelmet a cselekvéssel kezdte, ezért joggal várható el, hogy az Európai Unió is segítséget nyújtson – mondta Lázár János.

Jelentősen romlott Európa biztonsági helyzete

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Magyarország meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet, mivel továbbra is folyamatosan jönnek a bevándorlók és az európai biztonsági helyzet jelentős mértékben megromlott.

Az elmúlt napokban több európai tanácskozás is Líbia helyzetét tűzte napirendre, számos megbeszélés zajlott annak érdekében, hogy a Földközi-tenger felől migrációs áradatot hogyan lehetne megállítani – tette hozzá a tárcavezető.

Egybevág a magyar állásponttal

Egybevág a magyar állásponttal az illegális bevándorlás megállítása az unión kívül – hangoztatta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter, felidézve, hogy a magyar kormány már korábban is ilyen hot spotok felállítását javasolta.

Lázár János jelezte: Líbiában napirenden van a táborépítés kérdése, ahol várakozásra, az eljárások betartására kényszerítenék a migránsokat. Ez, továbbá a származási országba visszaküldés és a bevándorlás okainak megszüntetése szintén egybevág a magyar állásponttal – jelentette ki.

A miniszter beszámolt arról is, hogy augusztus 30-ig 773-an lépték át illegálisan a magyar határt, a kerítés hiányában a számok hasonlíthatnának a két évvel ezelőttiekhez is.

Lázár János arról is beszélt: Lengyelországgal szemben „hadjáratot indított” és kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság és Németország. Magyarország támogatásáról biztosítja a lengyel népet és kormányt – szögezte le.

Jelentősen csökkentek a beiskolázási terhek

A miniszter a kezdődő tanévvel összefüggésben kiemelte, hogy már 9 évfolyamon kapják ingyen a tankönyveket a diákok, több mint egymillióan. Hangsúlyozta továbbá, hogy a gyermekek több mint fele ingyenesen étkezik az oktatási rendszerben.

Lázár János arról is szólt, hogy a pedagógusok bére átlagosan 3,5 százalékkal nő szeptembertől. Beszélt emellett a napokban bejelentett iskolafelújítási programról és a gyermekek nyári táboroztatásáról. „Felkészültünk az iskolakezdésre” – jelentette ki a miniszter.

Nagy volumenű mentőautó-beszerzés

Ötmilliárd forintot fordít a kormány a mentőautók megújítására – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János kifejtette, hogy évente 100 új mentőautó beszerzését tervezik.

Beszámolt arról is, hogy – több uniós tagállamhoz hasonlóan – Magyarország is lehetővé teszi, hogy különböző gyógyszeripari kísérletek folyhassanak.

A tárcavezető jelezte azt is, hogy azon településeken, ahol nincs érvényben tiltás, 80 méter mélységig ingyenesen lehet majd kutat fúrni. Ez az ország 88 százalékát érinti – tette hozzá.

Lázár János arról is tájékoztatott, hogy több mint 150 kistelepülési önkormányzat fejlesztésihez járulnak hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »