Lázár János nem csak Hódmezővásárhelyet, de az egyéni mandátumát is elbukhatja

Lázár János nem csak Hódmezővásárhelyet, de az egyéni mandátumát is elbukhatja

Az Iránytű Intézet által végzett kutatás szerint egyéniben a választani tudó szavazók körében Lázár János (Fidesz-KDNP) 43 százalékon áll, míg Kiss Attila (Jobbik) 33-on. Őket követi jelentős lemaradásban, 15 százalékkal Rója István (MSZP-P, DK), majd 3 százalékkal az LMP-s, végül 2 százalékkal a momentumos jelölt, 4 százalék pedig másra szavazna.

A kutatás felhívja a figyelmet, hogy a teljes népességen belül igen magas a választási részvételi hajlandóságot mutató, de jelölt- és pártpreferenciával nem rendelkező szavazók aránya (több mint 30%).

Ezt azt jelenti, hogy az egyéni mandátum sorsát ők, illetve az átszavazók (úgynevezett taktikai szavazók) dönthetik el.

A választókerületben a Fidesz-KDNP támogatottsága gyengébb az országos átlagnál, és csupán a teljes népesség 21 százalékát tudja felmutatni, ami a Jobbiknál 16 százalék, az MSZP-nél pedig csak 5. A választókerületben viszont a felmérés szerint elképesztően magas, 31%-os a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya sem elhanyagolható, 12%.

Hírdetés

Tehát a Fidesz úgy vezet a „teljes népességben” 5 százalékkal, hogy közben 43 százaléknyi szavazatról még nem döntöttek, vagy csak nem vállalnak fel nyilvánosan a szavazók.

A biztos pártválasztók körében is megmutatkozik, hogy a Jobbik milyen szorosan fogja a Fideszt: A pártot választani tudók 41%-a Fidesz-KDNP-re, 31%-a a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP támogatottsága ebben a kategóriában csupán 10 százalék.

A felmérés alapján Lázár Jánost könnyen érheti meglepetés április 8-án. A miniszter Hódmezővásárhely ex-polgármestereként személyesen magyarázkodhatott azután, hogy február 25-én a független Márki-Zay Péter 57,49 százalékkal megverte a fideszes indulót, és polgármesterré válhatott.

Az eredmények szerint ha Csongrád megye 4. számú választókerületében magas lesz a részvételi arány, és a legerősebb jobbikos jelölt a bizonytalanok közül is kap támogatást, Lázár János elbukja egyéni parlamenti helyét.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »