Leállították az utolsó tévés oknyomozóműsort, az RTVS a minőségre hivatkozik, de több van a háttérben

Leállították az utolsó tévés oknyomozóműsort, az RTVS a minőségre hivatkozik, de több van a háttérben

Már a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezeti is tiltakozik az RTVS váratlanul meghozott döntése ellen, mellyel egy időre (vagy véglegesen) levették a közmédia programjáról a Reportéri című műsort. Sokan úgy vélik, az ország utolsó oknyomozó tévés műsorának az RTVS nemrég (a kormánykoalíció jóvoltából) megválasztott igazgatója, Jaroslav Rezník adta fel az utolsó keretet.

Sötét,baljós háttér, komoly, hatásvadász tekintet, és olyan témák, amelyek már önmagukban is konfrontációt rejtenek. Nagyjából így kell elképzelni a Reportéri hangulatát, amely szlovákiai viszonylatban a csaknem teljesen kiirtott műfaj, az oknyomozás egyik utolsó képviselője. Csak a legutóbbi adásokból említve pár példát, foglalkoztak például a két Duna közé szorult három község (Vajka, Bodak, Doborgaz), problémájával és a kompmutyival, és novemberben a Matica Slovenskában zajló különös történésekkel is. .

Nem hozta az elvárt minőséget?

Az RTVS a döntés kiszivárgása után elismerte, hogy a Reportéri átmeneti szüneteltetését. Azzal érvelt, több probléma is felmerült.

fogalmazott Erika Rusnáková szóvivő. Elmondása szerint nem volt megfelelő a témakeret, hiszen polgári, vállalkozói, politikai és történelmi kérdéseket is feszegettek.

mondta a szóvivő.

Kényelmetlen témaválasztás

Elég nyilvánvaló azonban a műsor olyan témákhoz nyúlt hozzá, amelyek kényesek lehetnek a kormánypártok számára. A médiumok közül sokan már Jaroslav Rezník megválasztásakor úgy vélték, hogy a kormány megpróbálja majd visszaszegni a kormánnyal szemben kritikus hangvételű közmédia riportereinek szárnyait. És el is jött ez a pillanat.

A Reportári stábja tavaly novemberben a Matica Slovenská háza táján kutakodott, amely botrányoktól és anyagi gondoktól fuldoklik. Mert hogy az alapszervezetek egy része nem tudja fenntartani magát, képtelen fizetni a számlákat – többek között például Komáromban.

A műsorból kiderült, hogy a Matica Slovenská közel évi 2 milliós költségvetésének több mint fele (nem egész 1,1 millió euró) fizetésekre megy el. A logika azt diktálná, hogy a fennmaradó rész ( cca. 900 ezer euró) a szlovák nemzeti kultúra ápolására megy el, azonban ez nem így van. Az alapszervezetek kénytelenek maguk összeszedni-kéregetni a pénzt az rendezvényeikre. Esetleg pályázhatnak a Matica Slovenská központi keretéhez. A probléma az, hogy tavaly a szervezetk számára meghirdetett keret mindössze 70 ezer eurót tett ki.

A Reportéri azonban azt is kiderítették, hogy a Matica kiadási tevékenységét végző Neografia kiadó elnökségében és felügyelőtanácsában épp a Matica vezetői ülnek, öt közülük összesen havi 10 ezer eurós kifizetést kap a kiadóban betöltött tisztségéért. Miközben spórolás okán 40 embert bocsátottak el az elmúlt évben. Maga a Neografia egyébként szintén veszteséges vállalat.

Danko, Rezník és Rezník

Nem csak arról van szó, hogy Andrej Danko – leginkább ő támogatta Rezniket a közmédia igazgatóválasztásán – SNS-vezért kellemetlenül érinti a szlovák nemzeti ügyet felvállaló szervezet kínos ügyeinek bemutatása, hanem arról, hogy Rezník édesapja, id. Jaroslav Rezník író benne van a Matica elnökségében.

Még ha elfogadnánk is az RTVS hivatalos álláspontját, miszerint a műsor valóban gyenge minőséget produkált, az átmeneti megszüntetés akkor sem lenne indokolt – ha már egyszer az utolsó tévés oknyomozásról van szó.

És mi veszi át a helyét? A Reportéri stábja átkerült az Občan za dverami című műsorhoz, ami egyszerűbb, hétköznapi témákat dolgoz fel, például a polgárok nehézségeit a hivatalos ügyintézések során. A másor könnyed hangulatú, játékos zenével, mosolygó riporterrel – szóval a Reportéri pontos ellentéte.

A Matica  viselt dolgairól készített adást ide kattintva tekintheti meg

A műsor archívumában pedig ide kattintva böngészhet

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »