Lecke a vízről a taoista filozófia szerint

Bruce Lee mondta: Ürítsd ki az elmédet, válj alaktalanná. Formátlanná, mint a víz. Ha vizet töltesz egy pohárba, az pohárrá válik. Önts vizet egy palackba és palackká válik. Tölts vizet egy teáskannába és teáskannává válik. Nos, a víz képes áramlani vagy összetörni. Legyél víz, barátom!”  

 

Bruce Lee jól ismert e vízről szóló kommentárjáról, amely az önmegvalósítás felé tartó személyes utazás lényegét írja le. Nem volt egyedül ebben a realizációban, mivel egy 2600 éves klasszikus szövegben Lao-ce költeménye már elmagyarázta a víz minőségeit.

 

A Tao te Kingben így kerül leírásra a nyolcadik versszakban a víz, ami a világunkról mesél:

 

 

A legfőbb jó olyan, mint a víz.

Mindennek javára válik, de nem versenyez.

Lakhelyét tekintve a földön járó.

Létét tekintve a mélységekbe áramló.

Kifejezését tekintve, őszinte.

Szembenállását tekintve kíméletes.

Kormányzását tekintve nem fékezhető.

Cselekvését tekintve az idővel áll párhuzamban.

Elégedett a természetével, így nem lehet hibát találni benne.

Lao-ce, Tao te King

 

A legutóbbi TED talk-ban Raymond Tang a technológiai társadalmunk hektikus és nyomasztó természetéről beszél, valamint arról, hogy miként találhatjuk meg a kiteljesedést még egy ennyire kaotikus jelenben is azáltal, hogy összekapcsolódunk a természet egyszerű és elemi erőivel.

 

A víz természetéről beszél, miközben három hasznos leckét ecsetel, melyek évezredek óta jól ismertek a kínaiak számára.

 

Hírdetés

Az első lecke az alázatról szól. Itt a víz szerény, mégis támogató természetére hívja fel a figyelmet, hiszen életet adó ereje van.

 

„Amikor a folyóban áramló vízről gondolkodunk, az mindvégig alacsonyan marad. Segít minden növénynek a növekedésben és minden állatot életben tart. Tulajdonképpen nem hívja fel magára a figyelmet, nincs szükség sem jutalomra, sem elismerésre. Alázatos. Azonban, a víz alázatos közreműködése nélkül az általunk ismert élet nem is létezhetne.”

 

 

Másodszor a harmónia leckéjéről beszél, s arról, hogy a víz a célkitűzését mindig erőfeszítés nélkül valósítja meg minden útjába kerülő akadály dacára.

 

„Amikor a szikla felé áramló vízről gondolkodunk, akkor az csak körbe folyja azt. Nem billen ki, nem válik dühössé vagy feldúlttá tőle. Valójában nem sok mindent érez. Amikor egy akadállyal szembesül, valahogy a víz erő és konfliktus nélkül talál megoldást.”

 

A harmadik lecke a nyitottságra és az életösvényen jelentkező változásnak való ellenállásra vonatkozik.

 

„A víz nyitott a változásra. A hőmérséklettől függően lehet folyékony, szilárd vagy légnemű. Attól a közegtől függően, amelyben van, lehet egy teáskanna, egy csésze vagy egy virágváza. Valójában a víznek megvan az alkalmazkodóképessége és a változásra való képessége, s rugalmas marad, ami az életkorszakokon keresztül oly tűrőképessé teszi, történjen bármilyen változás is a környezetünkben.”

 

Az üzlet és az oktatás modern tevékenységeire vonatkozó eme három lecke közben az előadó kifejti, hogy milyen megvilágításba helyezik ezek a tanítások az életünket, melyek az általunk vállalt valamennyi dologban nagyobb kiteljesedést tesznek lehetővé.

 

Tekintsd meg a teljes terjedelmű inspiráló beszédet itt magyarul:

https://www.ted.com/talks/raymond_tang_be_humble_and_other_lessons_from_the_philosophy_of_water/up-next?language=hu

 

Forrás / Original article: http://www.riseearth.com/2018/03/3-lessons-from-taoist-philosophy-of.html

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

The post Lecke a vízről a taoista filozófia szerint appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »