Legfőbb feladatának teljesítése után esett el a szíriai hadsereg legendás tábornoka

Egy különleges művelet közben életét vesztette Dajr ez-Zaurban a város hősi védőinek parancsnoka, Isszam Zahreddin tábornok. A katonai vezető több mint három évig védte a várost az Iszlám Állam tengerében.

A Szíriai Arab Hadsereg prominens tisztje, Isszam Zahreddin tábornok ma meghalt Dajr ez-Zaurban, miután az őt szállító katonai konvoj közelében akna robbant, amelyet az Iszlám Állam telepített – írja az Al-Masdar News katonai forrásokra hivatkozva. A hírportál szerint az incidensre a város melletti Szakr-szigeten került sor, mikor a katonák egy speciális műveletet hajtottak végre. A tábornok halálával a szíriai kormányerőket most óriási veszteség érte: Isszam Zahreddin volt ugyanis az a katonai vezető, akinek köszönhetően Damaszkusz a szíriai háború során mindvégig megtarthatta a keleti bástyáját.

Az oroszlán

Isszam Zahreddin egy dél-szíriai városában látta meg a napvilágot 1961-ben, szülei drúzok voltak. Ez az egyistenhívő vallási közösség az iszmáilita síita iszlámból alakult ki, tagjai eredetileg Libanonban éltek, ahonnan az újkori villongások során sokuk áttelepült a mai Szíriába és Izraelbe. A drúzok sajátos vallásuk szabályai alapján lojálisak a mindenkori uralkodó hatalomhoz, ezért Szíriában mindvégig kiálltak a hatalmon lévő rezsim mellett.

Hírdetés

Az ifjú Zahreddin a katonai pályát választotta, 21 évesen tiszti rangot kapott a szír hadseregben, 1987-ben pedig a Köztársasági Gárdában volt része hasonló elismerésben. A 2011-ben kirobbant szíriai háborúban a legismertebb drúz tiszt lett, aki a kormányerők oldalán harcolt, sikerei nyomán kapta „a Köztársasági Gárda oroszlánja” becenevet.

A végsőkig kitartott

Hamarosan Zahreddin a leggyűlöltebb katonatiszt lett a lázadók körében. 2012-ben az ellenzék kétszázezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére – ennél magasabb összeget csak annak fizetnének, aki Bassár el-Aszad államfőt teszi el láb alól. 2014 végén a tábornok azt a feladatot kapta, hogy Dajr ez-Zaurnál indítson ellentámadást az IÁ állásai ellen, ami sikeresen zárult: tíz nap alatt sikerült visszafoglalnia a város melletti hegycsúcsot és egy katonai bázist. Később a kurd erők ellentámadását segítette Haszakánál, de a legfontosabb feladat még hátravolt, ugyanis 2014-ben a szélsőséges iszlamisták ostromgyűrűbe fogták Dajr ez-Zaurt. Mivel Zahreddin már ezen a területen bizonyított, ő kapta a feladatot, hogy megvédje a várost az Iszlám Államtól.

A három éven át zajló mindennapos harc rengeteg áldozatot szedett a városban. Az Eufrátesz mentén fekvő százezer lelkes település sziget volt a terrorkalifátus óceánjában, több száz kilométerre a kormányerők állásaitól. Mivel repülőgéppel nem lehetett leszállni a város melletti légikikötőnél, két helikopter szolgált arra, hogy evakuálják a civileket és a sebesült katonákat. A védők viszont mindvégig kitartottak – akkor is, amikor már csak két működőképes harckocsijuk maradt.

Szeptember 5-én aztán jött a várva várt fordulat: a kormányerők Tigris alakulatai áttörték az ostromzárat. A győzelem után azonban Isszam Zahreddin továbbra is a harcmezőn maradt, hogy segítse a tartomány visszavételéért indított harcot. A mai tragédiával a szíriai hadsereg az egyik legtehetségesebb katonai vezetőjét veszítette el.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »