Legkevesebb 126 migráns fulladt a Földközi-tengerbe

Legkevesebb 126 migráns fulladt a Földközi-tengerbe

PALERMO. Legkevesebb 126 migráns fulladt a Földközi-tengerbe egy hajótörést követõen a hét végén – közölték túlélõk hétfõn a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) munkatársaival azután, hogy megérkeztek a szicíliai Palermo kikötõjébe.

Flavio Di Giacomo, az IOM szóvivõje az EFE spanyol hírügynökséggel közölte, hogy a nyílt tengeren kimentett négy – kettõ nigériai, és kettõ szudáni állampolgárságú – migráns sokkos állapotban volt partot érését követõen.   

Az IOM-szóvivõ a túlélõk beszámolójára hivatkozva elmondta, hogy a rajtuk kívül 126 – többségükben szudáni – migránst szállító csónak még múlt csütörtökön indult el a líbiai partoktól, a hajót azonban pár órával késõbb líbiai kalózok támadták meg, akik ellopták a csónak motorját. Ezt követõen víz kezdett szivárogni a hajóba, amely végül elsüllyedt, a hajótörést az említett négy migránson kívül senki sem élte túl.

A hullámokon hánykolódó négy személyt késõbb líbiai halászok vették észre, és mentették ki, majd ezt követõen egy másik, szintén az európai partok felé tartó és migránsokat szállító hajóra tették. A hajót késõbb az olasz parti õrség feltartóztatta, és a négy túlélõt a palermói partokra hétfõn érkezett több mint ezer migráns közé szállította.   

Giacomo elmondta azt is, hogy a beszámoló hitelességét ellenõrizendõ beszéltek a "második" csónakon utazó migránsokkal, akik megerõsítették a négy migráns által elmondottakat.   

A helyi hatóságok több mint ötszáz fõs csoport érkezését várták az esti órákban a szintén dél-olaszországi Salerno kikötõjébe, akiket egy spanyol hadihajó szállít Olaszországba. Év eleje óta mintegy 70 ezer menedékkérõ érkezett az olaszországi partokra, ami tizenöt százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen idõszakában.   

Az ENSZ Menekültügyi Fõbiztosságának május végi beszámolója szerint mintegy 1720 ember vesztette életét a földközi-tengeri útvonalon, miközben az európai partokat próbálta elérni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »