Lemondhat a nemrég megválasztott cseh kormányfő

Lemondhat a nemrég megválasztott cseh kormányfő

Ha a kisebbségi cseh kormány szerdán nem kap bizalmat a parlamenti alsóházban, január 17-én benyújtja lemondását Andrej Babis miniszterelnök.

Andrej Babis miniszterelnök Prágában a parlamenti ülés délutáni szünetében azt mondta: nem zárja ki, hogy a második kísérletben koalíciós kormány is alakulhat, bár ő személyesen a politikailag egyszínű kabinetet részesítené előnyben.

– mondta Babis újságíróknak. Leszögezte: készen állnak a koalíciós kormányzásra is, minden a helyzet további alakulásától függ.

Milos Zeman államfő már jelezte, a mostani kudarc esetén a második körben szintén Babist bízza meg kormányalakítással, bár bizonyos feltétellel.

– jelentette ki az államfő a képviselőházban megtartott rövid sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva. Kijelentését nem pontosította.

Babis kifejtette: elsőként a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) kíván tárgyalni az új kormányról, mert az már kifejezte tárgyalási hajlandóságát. Ugyancsak tervben van egy találkozó a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalommal. Tomio Okamura, az SPD elnöke ismételten jelezte, hogy szívesen részt venne a kormánykoalícióban, de ezt Babisék egyelőre elutasítják. A többi párt ebben a témában még nem nyilatkozott.

A kétszáz fős parlamenti alsóházban a tavaly októberi parlamenti választás győztesének, a Babis vezette ANO mozgalomnak csak 78 képviselője van, ami nem elég a kormányprogram elfogadásához. A további nyolc parlamenti párt előre jelezte, hogy nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »