Lengyel barátaink befogadnak 6,5 ezer kontinensfoglalót – még a kutyát is ellenőrzik

Több mint 15 ezer, biometrikus adatok rögzítését is lehetővé tévő menedékkérő-igazolványt gyártott a lengyel értékpapírnyomda, ebből közel ötszázat ki is állítottak a menedékkérők nevére. Kártya formájú, az ujjlenyomat, illetve más biometrikus adatok rögzítésére alkalmas chippel ellátott ideiglenes igazolványt állítanak ki Lengyelországban a nemzetközi védelemért folyamodók számára egy november eleji belügyminisztériumi határozat alapján.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A fényképpel, aláírással is ellátott igazolvány a menedékjogi kérelem felülbírásáig érvényes – számolt be hétfőn az RMF FM lengyel rádió, melyet a lengyel belügyminisztérium is megerősített. A lengyel menekültügyi hivatal 472 ilyen kártyát adott ki november 13. és december 10. között. Idén összesen 11 ezer regisztrált menekült érkezett az országba, akik túlnyomó többsége ukrán vagy orosz állampolgár – ez 3 ezerrel több, mint 2014-ben. Összesen 346 menekültkérelmet bíráltak el idén, köztük szíriaiakét is.

A lengyel hatóságok eddig is állítottak ki menedékkérő-igazolványokat, ezek azonban papíralapúak voltak, így könnyebben hamisíthatók, azonban a lengyel értékpapírnyomda szóvivője, Pawel Prus szerint az új igazolványt rendkívül nehezen lehetne hamisítani. A lengyelekhez hasonló igazolványokat állít majd ki a német kormány is.

Lengyelország az utóbbi hónapokban 6,5 ezer migráns befogadására kötelezte el magát, ezeket a többi európai országoktól vállalná át a kötelező kvóták alapján. Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter szerint az emberek befogadásakor nemzetbiztonsági szempontokat tartanak majd szem előtt, “nagyon sűrű szűrőt” alkalmazva.

(MTI – HVG nyomán)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »