Lengyelellenes plakát a kijevi konzulátuson

Lengyelellenes plakátot helyeztek el kedden Lengyelország kijevi konzulátusán a Fekete Bizottság nevű ukrán nacionalista mozgalom tagjai, az incidenst a PAP hírügynökségnek Jan Pieklo kijevi lengyel nagykövet is megerősítette.

Pieklo közlése szerint néhány személy jelent meg a lengyel konzulátus épülete előtt, ahol elhelyeztek egy, az Ukrajna ellen elkövetett “lengyel bűnöket” kárhoztató, lengyel és ukrán nemzeti színekkel díszített plakátot. Miután fényképet készítettek magukról, távoztak a helyszínről.

A lengyel nagykövet szerint az esetet nem érdemel kommentárt. Az ilyen incidensek “nem tömeges jellegűek”, inkább “a magukat népszerűsíteni akaró csoportok próbálkozásairól” van szó – mondta Jan Pieklo.

Az akció kapcsán a Fekete Bizottság a PAP hírügynökségnek egy közleményt is küldött, amelyben azzal vádolta Varsót, hogy “kihasználja azt a tényt, hogy Ukrajnában háború zajlik”. Kifogásolták, hogy Lengyelország “a törvényhozás és a történelem saját vízióját kényszeríti rá” Ukrajnára. “Bizonyos bűntetteket tulajdonítanak nekünk, mi viszont jól emlékszünk Lengyelországnak az Ukrajnával szembeni szemben elkövetett bűneire” – áll a közleményben.

A tavalyi év folyamán többször lengyelellenes feliratok jelentek meg ukrajnai lengyel külképviseletek épületein, megrongáltak ukrajnai lengyel emlékhelyeket, márciusban pedig gránátvetővel rálőttek a nyugat-ukrajnai Luckban működő lengyel főkonzulátusra. Ezeket az eseteket az ukrán hatóságok a két nép megosztását célzó provokációknak minősítették. A lengyelországi kommentárok nem zárták ki, hogy az incidensek összefüggésben lehetnek az orosz-ukrán konfliktussal.

A lengyel-ukrán kapcsolatok azután váltak feszültebbé, hogy Kijev tavaly áprilisban leállította az ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását, amely a lengyel és az ukrán nemzeti emlékezet intézetének együttműködése keretében zajlott. A sírokban többek között az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai (Voliny) mészárlás áldozatai nyugszanak.

Az utóbbi napokban Kijev hivatalos tiltakozását váltotta ki, hogy Lengyelországban módosították a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt, amely külön kitér “az ukrán nacionalisták által 1925 és 1950 között elkövetett bűntettekre”, megtiltva egyebek között a Harmadik Birodalommal kollaboráló ukrán nacionalista alakulatok – ezen belül az UPA – bűntetteinek tagadását.

Korábbi bejelentések szerint a közös történelem kérdéseiről azon a találkozón is tárgyalnak, amelyet a tervek szerint csütörtökön tartanak a Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter, valamint Pavel Rozenko ukrán kormányfőhelyettes vezette küldöttségek között.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »