Létérdek a román–magyar viszony javítása – kolozsvári pódiumbeszélgetés Németh Zsolttal és erdélyi magyar pártvezetőkkel

Létérdek a román–magyar viszony javítása – kolozsvári pódiumbeszélgetés Németh Zsolttal és erdélyi magyar pártvezetőkkel

A román–magyar kapcsolatok javulása létérdeke az erdélyi magyarságnak, ennek a közeledésnek viszont sokat ártott Mihai Tudose miniszterelnök akasztásos kijelentése – hangzott el egy szombat esti kolozsvári pódiumbeszélgetésen.
Az erdélyi magyarságnak létérdeke, hogy a román–magyar kapcsolatok javuljanak az elkövetkező időszakban – hangzott el többek között azon a szombat esti kolozsvári pódiumbeszélgetésen, melyet Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tartott az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőivel. 

Németh Zsolt úgy értékelte, a román–magyar viszonyban „megtört a jég, a 2012-ben befagyott kapcsolatrendszer elkezdett olvadozni”, Romániának azonban el kell döntenie, részt kíván-e venni abban a közép-európai térségi együttműködésben, amelyen Magyarország évek óta elkötelezetten dolgozik. A politikus szerint az Európai Unió újabb költségvetési ciklusának a kezdete, a 2019 első félévében következő román EU-elnökség és az energetikai összeköttetések kialakítása is alkalmat teremt az együttműködésre.

– mondta Németh Zsolt.

A külügyi bizottság elnöke Mihai Tudose miniszterelnök akasztásos kijelentése kapcsán úgy fogalmazott, a kormányfő „sajátos módját választotta a politikai öngyilkosságnak, ilyen kijelentéseket európai politikusok nem nagyon szoktak túlélni”. „Enyhén szólva meghökkentő, és meglehetősen káros hatása van a miniszterelnök kijelentésének, annak fényében is, hogy az elmúlt esztendőkben láttunk ettől lényegesen eltérő lépéseket, gesztusokat. Úgy gondolom, hogy az erdélyi magyar politikai szervezetek racionálisan reagáltak erre a nehezen minősíthető kijelentésre” – jegyezte meg Németh Zsolt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »