Líbiában is indul a tánc

Líbiában is indul a tánc

Habár az ENSZ segítségével összehozott líbiai egységkormányt sem a Tripoliban, sem a Tobrukban működő líbiai fennhatóság nem támogatja, úgy tűnik, eldöntötték: megkezdik a rendteremtést a káoszba süllyedt országban. Mindjárt a fővárosban.

Szerdán hajóval érkeztek meg a líbiai egységkormány tagjai Tripoliba, ahol a helyi iszlamista vezetés nem várta őket tárt karokkal. Eleve azért választották a tengeri utat, mert a fővárost uraló iszlamisták lezárták a légteret, hogy az ENSZ és a Nyugat támogatását élvező, Tripoliba tartó kormánytagokat, köztük a leendő miniszterelnököt, Fájez esz-Szarrádzst, megakadályozzák az odautazásban.

Úgy tűnik azonban, hogy a tengeren érkező új kormány, amelynek célja, hogy az öt évbe káoszba süllyedt országban tárgyalásokkal, de ha kell, erővel, rendet tegyen, nem bízta a dolgot a véletlenre: egy Tripoliban lévő tengerészeti támaszponton ütötte fel a főhadiszállását, amelyet máris katonai egységek védenek.

A fővárost eddig ellenőrzése alatt tartó iszlamista milíciák vezére, Halifa Gvell televíziós beszédében arra szólította fel a kormánytagokat, hogy távozzanak a városból vagy helyezzék magukat a milíciák védőőrizete alá.

Úgy tűnik, elszámította magát, mert válaszként az egységkormányhoz hű erők fegyveresei szerda éjjel megrohamozták és elfoglalták a televíziót. A támadók megszakíttatták az adást, kitessékelték az épületből a helyi hadúrhoz hű újságírókat, az akcióban senki nem sérült meg. A Guardian cikkében megjegyzi, hogy az egységkormány tagjait a haditengerészet egységei és a miszrátai milíciák védik, amelyek a legerősebbek az országban az egymással rivalizáló fegyveres csoportok közül. Nem úgy tűnik, hogy békés lesz a kormányalakítás: máris fegyverropogás zaja verte fel a fővárost, ami azt jelzi, hogy Szarrádzs szárazon tartotta a puskaport.

A Sky News Arabia televíziós csatorna közlése szerint félórával azután, hogy az egységkormány vezetője bejelentette, kormánya megkezdte munkáját, a főváros utcáit lövések zaja töltötte meg, és a fegyveresek több tripoli utcát ellenőrzésük alá vontak.

Szarádzs egyik fő feladata lesz megszervezni az új líbiai hadsereget, amely erős nyugati támogatást élvez majd, amivel hadjáratot indíthat az ország fővárostól távolabbi, az Iszlám Állam uralta területei ellen.

Hírdetés

Martin Kobler, az ENSZ líbiai megbízottja üdvözölte szerdán esz-Szarrádzs Tripoliba érkezését, amelyet a líbiai demokratikus átmenet fontos állomásának nevezett. A diplomata egyúttal békés hatalomátadásra szólított fel a líbiai fővárosban.

A Nyugat támogatta kormány a hatalom azonnali átadására szólított fel, de ezt a tripoli és a nemzetközileg elismert tobruki hatóságok is elutasítják. Esz-Szarrádzs kabinetének 18 tagja emellett nem tudta elérni azt sem, hogy az ENSZ égisze alatt létrejött megállapodás értelmében a Tobrukban működő törvényhozás jóváhagyja az egységkormányt – mutatott rá a Reuters.

Fathi al-Mrimi, a tobruki parlament elnökének szóvivője közölte, az egységkormány érkezése „túl korai”. Erővel, külföldi támogatással léptek be Tripoliba, a líbiaiak pedig nem fognak semmit elfogadni, amit rájuk akarnak erőltetni – fogalmazott.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a líbiai megbékélés szempontjából egyedülálló lehetőség az új egységkormány jelenléte.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter jó hírnek nevezte a szerdai líbiai fejleményt, s mint mondta, „bátor döntés” született az észak-afrikai ország ügyében.

„Ez fontos lépés, tudjuk, hogy sok akadályt gördítettek ez elé a kormány elé” – hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője a sajtó képviselői előtt a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban, ahol hivatalos látogatáson tartózkodik. Ayrault leszögezte, hogy „Franciaország esz-Szarrádzs kormányának oldalán áll, és ez a jövőben is így lesz”.

John Kirby amerikai külügyi szóvivő kedden „elítélendőnek” nevezte, hogy politikai ellenállók egy kisebb csoportja a Tripoli körüli légtér lezárásával meg akarta akadályozni, hogy a líbiai nemzeti egységkormány elfoglalhassa helyét.

A Nyugat támogatja a líbiai egységkormányt, azt remélve tőle, hogy véget vet az észak-afrikai országot Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta uraló káosznak, és képes lesz egyesíteni a rivális csoportokat az Iszlám Állam helyi ága ellen, amely megszerezte az ellenőrzést a volt diktátor szülővárosa, Szirt felett, és számos támadást hajtott már végre országszerte.

A Líbiát irányító két rivális kormány ellenzi a nemzeti egységkormány működését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »