Londoni otthonában találták holtan a száműzetésbe vonult orosz férfit

Ismeretlen okból halt meg a londoni száműzetésbe vonult Nyikolaj Gluskov, akit egy közismert, 2013-ban elhunyt oligarchához, Borisz Berezovszkijhoz fűzték közeli szálak. A hétfőn 68 évesen meghalt Gluskov a 90-es években az Aeroflotnál töltött be vezető posztot, ahogy a Berezovszkij autóipari vállalatnál is – írja a The Guardian.

Az orosz elnökkel Berezovszkij 1999-ben rúgta össze a port, majd a rákövetkező évben Nagy-Britanniába távozott. Az oroszok a kiadatását kérték több alkalommal, el is ítélték, ám próbálkozásaik sikertelenek maradtak. Mindez diplomáciai feszültséghez vezetett.

Gluskovot ugyanakkor le tudták tartóztatni Oroszországban, a vád pénzmosás és csalás volt. Öt évet kapott, 2004-ben szabadult. Londonban politikai menedékjoggal élhetett. Tavaly újabb büntetésre, nyolc év börtönre ítélték Oroszországban. A vád szerint elsikkasztott 123 millió dollárt több orosz állami vállalattól. 

2011-ben Gluskovnak bizonyítéka volt a Kremllel közelibb kapcsolatban álló Roman Abramovics bécsi perében, melyet Berezovszkij kezdeményezett hárommilliárd fontos kártérítési igénnyel. Berezovszkij szerint Abramovics a 90-es években félrevezette, amikor közös olajügyleteik voltak. A keresetet elutasították, majd Gluskov fellebbezett. Berezovszkij időközben eltűnt a nyilvánosság elől. Aztán 2013 márciusában volt feleségének lakásában találták meg holtan, a rendőrség öngyilkosságról beszélt, habár a barátai ezt nem hitték, vizsgálatot kértek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »