Lovas István: Elhallgatott hírek 157. / Nemzetközi sajtószemle

Az amerikai kongresszus azonnal vád alá helyezi Clintonnét, ha kedden elnökké választják.

TOWNHALL

A republikánus többségű amerikai kongresszus máris vádemelési eljárást (impeachment) készít elő arra az esetre, ha Clintonné nyeri kedden az elnökválasztást. Tegnap a Fox News televízióban Michael McCaul, a kongresszus belbiztonsági elnöke magyarázta meg a folyamatot. Az eljárás megindítása után a kongresszustól a szenátushoz megy, és az az elnököt eltávolítja pozíciójából. „Nagyon nem szeretném azt látni, hogy ez az ország Hillary Clinton magatartása miatt alkotmányos válságba kerüljön”, mondta McCaul. Mindez felveti annak a kérdését, hogy Obama kegyelmet ad-e Clintonnénak azelőtt, hogy az leteszi elnöki esküjét, ami viszont nem gátolhatja az „impeachment” folyamatát, magyarázza a Fox News.

FOX NEWS

Választási csalás? Egy kaliforniai ember háza előtt több tucat szavazólapot talált címmel a republikánusokat támogató amerikai Fox tévéhálózat tegnap arról számolt be, hogy Jerry Mosna éppen kertészkedett a kaliforniai San Pedróban lévő háza előtt, amikor valami különösre lett figyelmes. Levélládájában két csomag 2016-os szavazócédulát talált. A 83 még fel nem használt cédula különböző nevű címzettjei lakhelyéül egy 89 éves szomszéd lakását adta meg. Holott az idős hölgy egyedül él lakásában. Mosna és felesége elvitte a csomagokat  Los Angeles rendőrkapitányságára, de onnan a postahivatalba küldték őket. Úgy gondolták, nem biztos, hogy vizsgálatot indítanak és ezért egyik szomszédjukkal együtt kapcsolatba léptek a Los Angeles-i választási regisztrációs hivatallal, amelynek szóvivője azt ígérte, hogy vizsgálatot indítanak. Ezután értesítették a Fox News-t.

SPUTNIK DEUTSCH, angol verzió: SPUTNIK

Hatalmas felháborodást keltett a német médiában az a szatirikus, provokatív videó, amelyet Donald Trump republikánus elnökjelölt hozott nyilvánosságra (videó a cikkhez mellékelve). A videó címe: „Üdvözöljük a Németországi Iszlám Államban”. Annak üzenete: „A bátor dzsihadistáknak sikerült Németország meghódítani és kalifátussá bővíteni. Vigyázz Amerika, nehogy úgy legyen országodnak vége, mint Németországnak!” A videót a texasi Harris Media készítette több republikánus politikus segítségével és annak célja, hogy a migránsellenes Trumpot segítse. A képeket kísérő szöveg ilyen kitételeket tartalmaz, mint „Isten hozott a disznóhús- és alkoholmentes Oktoberfesten”. A Spiegel Online „sunyi, felháborító és talán gyűlöletkeltő” szavakkal kommentálta, míg /az Erdogant kecskebaszónak nevező közszolgálati Böhmermannt szintén az égbe emelő/ a Bild „abszurdnak és populistának” bélyegezte.

THE NEW YORK TIMES

Párizs az új Calais: naponta több tucat migráns érkezik címmel ír a vezető amerikai lap arról, hogy a Calais-i „dzsungel” Párizs utcáira tolódott (fotók mellékelve). Százak sátoroznak az utcákon. A cikk később már pontos adatot közöl a „százak”-ra: háromezren – ami az újonnan érkezőkre vonatkozik. „A vadtáborok az európai migránskérdést a párizsiak arcába tolták és újra aláhúzták a francia kormány impotenciáját arra vonatkozóan, hogy megoldja azt a problémát, amelyről azt remélte, Olaszország és Németország megakadályozza.

                                                               *             *             *

A kanálisba süllyedt Duterge azon ígérete, hogy országokat átkozzon meg címmel a lap arról számol be, hogy Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a múlt héten „Isten közvetlen kérésére” megfogadta, többé nem átkozódik. /Az elnök a pokolba küldte Obamát, az USA-t és az EU-t, Ferenc pápa megdorgálása mellett./ Duerte elmondta, amikor hazarepülőben volt Japánból, megszólította a Jóisten és azzal fenyegette meg, hogy lezuhan a gépe, ha nem hagy fel a káromkodásokkal és káromlásokkal. Duterte azt mondta, nagyon vigyáz majd a nyelvére. De ez rövid ideig tartott. A napokban Davao City rendőröket így figyelmeztette tagalog nyelven: „Soha ne üzleteljetek kábszerrel. Mert ha nem, kurafiak, megöllek titeket. Nem viccelek.” A cikk szerint a szöveg még durvább kitételeket is tartalmazott, amelyek a tagalog közbeszéd mindennapi elemei. Szerdán pedig így reagált arra, hogy Benjamin L. Cardin, a szenátus külkapcsolati bizottságának demokratapárti rangidős tagja fogadkozott, hogy leállítja a Fülöp-szigeteki rendőrség ellátását fegyverekkel: „Nézd má’ ezeket a majmokat! Leállítják 26 ezer fegyver eladását. Kurafiak, dühös vagyok”.

EUOBSERVER

A brüsszeli szakportál ma reggel 9:13-kor posztolt jelentése szerint a francia rendőrség megkezdte a háromezer migráns egy részének evakuálását párizsi sátortáborukból. Reggel hatkor 600 rendőr gyűlt össze, hogy buszra rakja és a közelben lévő befogadóközpontokba szállítsák őket.

*             *             *

Az Európai Bizottság kijelentette, nem felel azért, hogy állítólag migránsokat kínoznak az olaszországi hotspotokon, mert azokat a nemzeti hatóságok működtetik. „Ne lőjenek a bizottságra”, mondta tegnap tudósítóknak Margaritis Schinas bizottsági fő szóvivő. Az Amnesty International azzal vádolja az olasz hatóságokat, hogy migránsokat elektrosokkoltak és más, erőszakos eszközöket is bevetettek ellenük ujjlenyomat vételkor.

Hírdetés

DIE WELT

A német szövetségi rendőrség 436 387 bűntett elkövetését regisztráltra 2015-re. Ez 31,6 százalékos emelkedést jelent az előző évihez képest. A lopások 11,9 %-kal növekedtek. Nagyrészüket pályaudvarokon és vonatokon követik el. A bűntettek terén a legnagyobb, 151,6 %-os növekedés a tartózkodási és az ezzel kapcsolatos bűncselekmények terén volt tapasztalható.

TASS

Asszad szír elnök az aleppói tűzszünet széteséséért egyértelműen az Egyesült Államokat és szövetségeseit tette felelőssé a szerb Politika napilapnak adott interjújában. Kifejtette: „Amikor egy tűzszünet kudarcot vall abban, hogy a Nyugat és szövetségesei által kitűzött célokat elérje, akkor a terroristákat annak megtorpedózására utasítják”. Az orosz kormányt illetően Asszad elnök kijelentette, az orosz segítség lehetővé tette Damaszkusznak, hogy jelentős előnyökre tegyen szert a terror elleni háborúban Szíriában. „Legyünk realisták: az Iszlám Állam növelte jelenlétét az oroszok eljövetele előtt. Amióta az orosz légierő megkezdte hadműveleteit, az Iszlám Állam, a Dzsabat al-Nuszra és egyéb al-Kaida lerakatok területet vesztenek”.

RUSSIA TODAY

Ma reggeli előzetes annak alkalmával, hogy a globális orosz tévé exkluzív adásában holnap sugározza a második részét annak a beszélgetésnek, amelyet John Pilger, a világhírű (a tényeket a nevükön nevezni nem félő) brit dokumentumfilmes és publicista folytatott Julian Assange-zsal,  a WikiLeaks alapítójával a londoni ecuadori nagykövetségen. Assange elmondta, Hillary Clinton félrevezeti az amerikaiakat abban, hogy valójában milyen támogatást is kap az Iszlám Állam  Washington közel-keleti szövetségeseitől (tökgyáva, híreket elhazudó közszolgálati adók: szemet, fület becsukni!). Az adás ezt a címet kapta: Clintont és az Iszlám Államot ugyanazon pénzből támogatják, Trumpot nem engedik győzni.  Pilger ezen államokat nevezte meg, amelyek a Clinton Alapítványt látták el pénzzel, amikor Clintonné külügyminiszter volt: Szaúd-Arábia, Katar, Marokkó, Bahrain. A legtöbb pénzt az első kettő adta.  Assange: Hillary Clinton idején – és a Clinton emailek ennek jó részét dokumentálják – a világ legnagyobb fegyverüzletét Szaúd-Arábiával kötötték 80 milliárd dollár értékben. Assange elmondta, Trumpot „a bankok, a hírszerzés, a fegyvergyártók, a külföldi pénz, stb.” nem engedi győzni. Plusz a média. A médiatulajdonosok, és maguk az újságírók állnak Clinton mögött.”

PRISON PLANET

Az amerikai portál figyelmét felkeltette a (liberális) Los Angeles Times újságírójának, Steven Borowiecznek az a twitterbejegyzése, mely szerint „Jobb lenne, ha Trump meghalna”.

THE BOSTON GLOBE

Jeffrey D. Sachs (a rendszerváltás utáni orosz és kelet-európai kormányok szétprivatizációs szakértője, a hazai neoliberális szolgák imádottja) , a Columbia Egyetem makroökonómia professzora adatokban rendkívül gazdag cikket írt Az amerikai imperializmus fatális ára címen. Bemutatva azt, hogy milyen irdatlan pénzek áramlanak az amerikai hadikiadásokra, mint az Egyesült Államokban lévő 4249, az amerikai tengerentúli területeken lévő 88, és 36 országban lévő 662 amerikai katonai létesítményekre (támaszpontok, stb.). A cikk irányultságát mutatja a második bekezdés kezdete is: „Az Egyesült Államoknak régre visszamenő történelme van arról, hogy miként alkalmazott fedett és nyílt eszközöket az amerikai érdekekre nézve barátságtalanoknak ítélt kormányok megbuktatására a helyileg odaültetett baráti rezsimek révén történő uralkodás hagyományos gyarmati stratégiájának követésével”. A cikk zárómondata: „Ideje abbahagyni a birodalmi álmodozásokat, a vele járó terheket, az önámításokat és otthon befektetni a fenntartható fejlődésbe és partneri viszony kiépítésébe a világ többi részével”, fejezi be cikkét Sachs, a „vaj” mellett letéve a garast a „puska kontra vaj” ősi vitában.

THE WALL STREET JOURNAL

EBRD: Közép- és Kelet-Európa nem részesedik eléggé a piacgazdaságból címmel ismerteti a lap az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank  tegnap megjelent „mamut tanulmányát”, amely 34 országban 51 ezer háztartás megkérdezésén alapul. A vizsgálatot 2015 végétől az év elejéig tartó időszakban készítették. A megkérdezettek közül sokan még ma sem látják a piacgazdaságra történő fájdalmas átállás előnyeit, amelyek egykor a szemük előtt lebegtek. „Számos országban a gazdasági növekedés a gazdag keveseknek kedvezett”. (Mekkora téma a közszolgálati médiának is! – mondaná Rip van Winkle, ha felébredne.)

THE GUARDIAN

A brit lap közismert közéleti szereplőket kérdezett arról, hogy mi lesz a következménye annak, hogy váratlanul egy londoni fellebbviteli bíróság arra kényszeríti a brit kormányt, hogy a parlamentet kérje fel Brexit ügyben a döntésre mielőtt az EU-hoz fordul. A megszólaltatottak mindegyike mást és mást jósol.

BLICK – SVÁJC

A magyarországi demokrácia leépítése az Emberi Jogok Nemzetközi Egyesülete (FIDH) szerint aláássa az EU-t, mint értékközösséget, írja a svájci bulvárlap, kiegészítő magyarázatként hozzátéve, ez a demokrácialeépítés az EU alapértékeit is aláaknázza. A cikket az integető magyar miniszterelnök fotója illusztrálja.

PARS TODAY

Az izraeli megszálló rezsim októberben 530 palesztint tartóztatott le, beleértve 100 gyermeket és fiatalkorút, valamint 15 nőt és lányt, ismerteti a perzsa hírügynökség  a legújabb adatokat. A cikket fotó illusztrálja, amelyen öt állig felfegyverzett katona rángat durván egy földre dobott fiatalembert.

THE SAKER

Az orosz média imádja a Putyint démonizáló kampányt címen az angol nyelvű izlandi portál vezércikke azzal kezdődik, hogy az orosz média bőséggel számol be arról, mi folyik a nyugati médiában a témában, hozzátéve, elképzelhető, mit gondolnak az oroszok, akik több mint 80 százaléka Putyin elnököt támogatja. Nekik ez egyben az orosz nép démonizálását jelenti. A képlet egyszerű: „A Nyugat nem Putyint gyűlöli, hanem bennünket”. Oroszországban már vicc lett „a fogd rá Putyinra” fordulat. Az oroszok meg vannak győződve arról, ha kivonulnának Szíriából, átadnák az ukránoknak a Krím-félszigetet, a helyzet semmiben nem változna. „Továbbá, az oroszok emlékeznek arra az egyetlen időszakra, amikor a Nyugat szerette Oroszországot. Ez akkor volt, amikor azt a részeg Jelcin uralta zsidó oligarcha társaságával együtt, akik kifosztották Oroszországot, és akiknek az uralmának következményei hasonlatosak voltak ahhoz, mint amit egy nagyobb háború eredményezett volna.”

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »