Ma jár le a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje

Csütörtökön 16 órakor jár le a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig mindössze nyolc megfigyelőt vett nyilvántartásba. A választási eljárási törvény szerint a külképviseletekre a jelöltet állító jelölő szervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. A közös jelöltet állító jelölő szervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására. Külképviseleti megfigyelő csak választójogú magyar állampolgár lehet.

A külképviseleti megfigyelőt az NVB-nél március 29-én 16 óráig lehetett bejelenteni, ezt követően az NVB ellenőrzi az illető választójogát, és ha rendben találja, a megfigyelőt nyilvántartásba veszi. A nyilvántartásba vett külképviseleti megfigyelő jelen lehet a külképviseleti választási iroda munkájánál, azt, illetve a szavazás menetét figyelemmel kísérheti, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be. A megfigyelőnek joga van a szavazás lezárása után a lezárt urnát aláírni.

Fontos szabály, hogy a megfigyelő a szavazást, illetve a külképviseleti választási iroda munkáját nem befolyásolhatja és nem zavarhatja. A külképviseleti megfigyelő a szavazóhelyiségben köteles regisztrációs kártyát viselni. A megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek a megbízót (pártot vagy független jelöltet) terhelik.

A választópolgárok az országgyűlési választáson 84 ország 118 külképviseletén adhatják le voksukat, vagyis ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt a pártok és a független jelöltek. Az NVB a határidő lejárta előtt négy nappal mindössze nyolc külképviseleti megfigyelőt vett nyilvántartásba. 2014-ben az országgyűlési választásra 91 külképviseleti megfigyelőt vettek nyilvántartásba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »