Ma kezdődik a cseh államfőválasztás

Ma kezdődik a cseh államfőválasztás

Csehországban 2013 óta közvetlenül választják meg a köztársasági elnököt. Ezt megelőzően az elnökválasztást a két parlamenti kamara együttes ülésén bonyolították le. Öt éve az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Miloš Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg jobboldali politikussal szemben. A hatályos szabályok szerint az első fordulós győzelemhez a leadott szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni valamelyik jelöltnek. Erre most sincs nagy esély, mert a megmérettetésen kilenc jelölt indul. A második fordulóba a két legsikeresebb jelölt jut, s végül az győz, aki megkapja a szavazatok többségét.

A közvélemény-kutató intézetek mindegyike – Median, STEM/MARK, CVVM, Kantar – gyakorlatilag biztosra veszi, hogy a választás első fordulóját Miloš Zeman hivatalban lévő államfő nyeri, de nem szerzi meg a győzelemhez szükséges több mint ötven százalékot. A közvélemény-kutatók, valamint a prágai sajtó is Zeman mellett leginkább Jiří Drahošt, a cseh tudományos akadémia volt elnökét, valamint Michal Horáček vállalkozót, dalszerzőt várja a második fordulóba, amelyre január 26-án és 27-én kerül sor.

Míg az első forduló esélyese Miloš Zeman, a második forduló eredménye teljesen nyitott, s nem kizárt, hogy ha a Zeman elleni tábor összefog, közös erővel legyőzheti őt. Ezt mutatja a STEM/MARK legfrissebb országos felmérése is, amely szerint a második fordulóban Drahoš legyőzheti Zemant: a jelenlegi államfőt a megkérdezettek 42 százaléka, míg ellenfelét 48 százaléka választaná.

A második fordulóban Zeman a képviselőházi választási győztes ANO mozgalom, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom, valamint a kommunisták és a szociáldemokraták jelentős részének támogatásával számolhat. Várható, hogy a többi parlamenti párt és mozgalom hívei, illetve a civil szervezetek a másik jelölt mellett fognak kampányolni a második forduló előtt, a szavazás kimenetele ezért jelenleg megjósolhatatlan.

MTI

Nyitókép: betarena.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »