Macedónia nem lehet Macedónia. A görög hajthatatlanok

Macedónia nem lehet Macedónia. A görög hajthatatlanok

Nincs kompromisszum a Macedónia elnevezése körüli vitában Macedónia és Görögország között. A volt Jugoszláviából kiváló macedón állam ugyanis a görögök szerint jogtalanul használja jelenlegi megnevezését. Görögország is rendelkezik ugyanis egy Makedónia nevű tartománnyal, a legenda szerint itt született Nagy Sándor.

Athén eddig minden lehetséges eszközzel akadályozta Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásait, épp a jogtalan névhasználatra hivatkozva. A problémát orvosolandó Szkopje több „kompromisszumos” megoldást is felajánlott, mint az Új Macedónia, vagy az Észak-Macedónia nevek használatát. A görögöknek azonban egyik sem tetszik.

A Marc közvélemény-kutató ügynökség szerint a görögök 68 százaléka elutasítja még annak lehetőségét is a „macedón” kifejezés benne legyen északi szomszédjuk országnevében. Aligha elképzelhető, hogy az évtizedek óta tartó vita épp most zárul le.

Görögország nem csak Macedónia az uniós csatlakozását akadályozza, de atlanti betagozódását. Álláspontjukat azzal indokolják, hogy a macedón névhasználat a történelmi örökség kisajátítását jelenti, illetve azt, hogy Szkopje igényt tart a görög Makedóniára, és magába olvasztaná azt.

eTrend.sk

Nyitókép: eTrend.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »