Macedónia új neve sem tetszik a görögöknek, mert benne van a Macedónia

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a görögök kétharmada elutasítja, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság hivatalos nevében bármilyen módon szerepeljen a Macedónia elnevezés.

Az áldatlan vita azóta tart, hogy Macedónia független országgá vált, a görögök minden lehetséges fórumon felhánytorgatják a névhasználatot és sikeresen blokkolják a macedónok közeledését a NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz – írja a Reuters.

A görögöket sérti a Macedónia megnevezés, mert számukra Macedónia Görögország északi területének a neve, az ugyanezt a nevet használó szomszédos, független állam szerintük veszélyezteti Görögország integritását. Az Észak-Görögoszágban élő görögöknek ráadásul erős makedón identitásuk is van.

Néhány hete még úgy tűnt, hogy van esély a megoldásra, az ENSZ közvetítésével zajló brüsszeli tárgyalásokon felcsillant a remény, hogy az Új-Macedónia név mindkét fél számára elfogadható lesz.

A mostani felmérés azonban azt mutatja, hogy a görög fél hajthatatlan, ha kell, tüntetéseket is szervez tiltakozásul. Az ország külügyminiszter-helyettese pedig arról beszélt, hogy az ügyben nemzeti egységre van szükség.

A tárgyalások újabb fordulója január 17-én esedékes.

(HVG – Reuters nyomán)


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »