Magánorvosok Társulása – pénz híján bezárhatják az orvosi rendelőket

Magánorvosok Társulása – pénz híján bezárhatják az orvosi rendelőket

POZSONY. A Magánorvosok Társulása, az ASL SR felhívta a figyelmet, hogy ha nem kerül több anyagi forrás a járóbeteg-ágazatba, akkor az valóban tönkremehet. Az utóbbi három évben több mint 150 körzeti orvosi és több mint 110 szakorvosi rendelő szűnt meg.

„2017-ben szükségessé vált az egészségügyi ellátás 100 millió euróval történő utófinanszírozása, miközben az állami biztosítottak után 3,78 százalékot fizettek be. A 2018-as évre 3,71 százalék vonatkozik, ami az állami biztosítottak esetében történelmi minimumnak számít“ – áll a társulás állásfoglalásában.

Kevés pénz jut az egészségügybe

Az állam szerint a bevétel-kiesést a gazdaságilag aktív biztosítottaknak kellene kompenzálniuk. Az ASL SR az egészségügyi és páciensi szervezetek közös memoranduma egyik aláírójaként már 2016-ban az egészségügy heveny pénzhiányára figyelmeztetett, ami veszélyezteti az egészségügyi ellátás nyújtását, illetve szükségessé válik az állami biztosítottak után fizetendő összeg legalább 5 százalékra való emelése.

 „Az egészségügy minden évben pénzhiánnyal küszködik, ezért kulcsfontosságú a finanszírozási rendszer oly´módon történő stabilizálása, hogy az állami biztosítottak után fizetendő járulék összegét egy világosan kiszámított koeficiens szerint állapítsák meg“ – szögezte le az ASL SR elnöke, Marián Šóth. Szerinte, ha a kormány nem állítja fel a finanszírozási rendszert, és nem kezdi el kifizetni az állami biztosítottak valós költségeit, akkor az egész egészségüggyel kapcsolatos problémák majd tovább mélyülnek.

Több mint száz rendelő szűnt meg

Az egészségügyi ellátás utófinanszírozása hiányával kapcsolatos veszély ellenére, amire az Állami Számvevőszék (NKÚ) hívta fel a figyelmet, az ASL SR pozitívan tekint az Általános Egészségbiztosító (VšZP) medializát kijelentésére, hogy 2018-ban az egészségügybe az előző években megszokottnál több anyagi forrás jut. Az ASL SR szerint ez azt jelenti, hogy az ellátást nyújtókkal folytatott tárgyalások során, illetve az együttműködés konkrét feltételeiről történő egyezkedés során az egészségbiztosító majd a pénzeszközök nagyobb mennyiségével számolhat.

A társulás arra hívja fel a figyelmet, hogy a további három évben több mint 150 körzeti orvosi és több mint 110 szakorvosi rendelő szűnt meg azért, mert nem mutatkozott érdeklődés a megfelelő atesztációval rendelkező új orvos tevékenysége iránt.

„A Zdravita hozzávetőleg 2 ezer tagja életkori szerkezetének és adatbázisainak elemzése kapcsán feltételezhető több mint ezer szakorvos 5 éven belüli távozása. A szolgáltatásnyújtók jövedelem-beállítása azonban olyan szinten van, hogy egy-egy alkalmazásban levő orvos magánpraxisának vállalása a nettó bére kórházban törvény által szavatolt összegének jelentős mértékű csökkenésével járna, s egyidejűleg lennének alkalmazotti és vállalkozói kötelezettségei is“ – zárta a társulás.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »