Magyar bonbon még soha nem kapott ilyen elismerést

Magyar bonbon még soha nem kapott ilyen elismerést

Eddig példa nélküli módon magyar bonbont díjazott az idei Great Taste Awards zsűrije.

A Sweetic hazai csokoládémanufaktúra két bonbonja közül az egyiket két csillaggal tüntették ki idén a gasztronómia legnívósabb nemzetközi megmérettetésének számító Great Taste Awardson, ilyen értékelést korábban még egyetlen hazai versenytárs sem tudott elérni a pralinék kategóriájában.

Zala Viktor, a Sweetic ügyvezetője igazgatója megkeresésünkre elmondta, a két csillaggal díjazott édességük különlegessége a zöld diós biolekvár – melyet egy Balaton környéki biogazdaságból szereznek be –, ezt a vevők kedvező visszajelzése alapján szerették volna megméretni a szakmai zsűrivel. A Great Taste Awardsra nevezett másik termék egy fehércsokoládés bonbon zöldcitromos maccsa teával és gyömbérdarabokkal ízesítve, amely Zala Viktor állítása szerint általában megosztja a vásárlóközönséget – ezt egy csillagra értékelték a bírák.

Olyan, mint a Michelin-csillag

Hírdetés

Három csillaggal mindössze két cég termékét jutalmazták, két csillagot a zöld diós bonbonnal együtt nyolc édesség kapott, egy csillagra pedig kicsit több mint ötven „versenyzőt” értékelt a zsűri – közölte az ügyvezető igazgató, és hozzátette: a díj nem jelent pénzjutalmat, ez szakmai dicsőség, olyan, mint a Michelin-csillag.

A Sweetic termékpalettáján a bonbonok mellett megtalálhatók a táblás és forró csokoládék, a kandírozott édességek és a csokitallérok is. Ahogy Zala Viktor fogalmazott, a bonbon előállítása a csokoládékészítés legkreatívabb része, ezért is döntöttek úgy, hogy e termékek közül neveznek a megmérettetésre.

Nem könnyű a zsűri dolga

A Great Taste Awardsra körülbelül tízezer termékmintát neveztek be több kategóriában, a szakmai zsűrinek ezek közül kellett kiválasztania vakkóstolásos módszerrel a legjobbakat olyan szempontok alapján, mint – a pralinék esetében – a burok fénye, a roppanósság, az ízek, illetve harmóniájuk. Az elnyert minősítés három évre szól, ezután újra kell nevezni a díjazott terméket, ha az előállítója szeretné megtartani a csillagokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »