Magyar cigányokat vertek félholtra ukrán nacionalisták

Magyar cigányokat vertek félholtra ukrán nacionalisták

Lemberg külvárosában kárpátaljai magyar cigányok táborára támadtak maszkos ismeretlenek az éjjel, egy ember meghalt. Maszkot viselő ismeretlenek késekkel és baseball ütőkkel támadtak rá szombat éjfélkor kárpátaljai romák átmeneti táborára Lemberg külvárosában, a támadás következtében egy ember meghalt, négyen súlyosan megsebesültek.

A lembergi rendőrség közlése szerint szombaton éjfél előtt érkezett a bejelentés hozzájuk arról, hogy maszkot viselő ismeretlenek támadták meg a város szélén létesített tábort, amelyben cigány nemzetiségű állampolgárok laktak. A helyszínre azonnal rendőröket vezényeltek, akik megszüntették a jogsértő cselekményt, és hét támadót őrizetbe vettek.

Egy nyugat-ukrajnai hírportál beszámolója szerint a támadás következtében életét vesztette egy 24 éves férfi, akinek az állandó lakóhelye a munkácsi járási Szernye községben található. Négy személyt, köztük egy tíz éves fiút szúrt sebekkel szállítottak kórházba, egyikük munkácsi lakos, a többiek a munkácsi járási Barkaszón élnek.

A cigányok elleni támadást hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatban ítélte el Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója.

Ukrajna extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyedt

— írta a kormányzó, majd hozzátette:

az a tény, hogy a romatáborok ellen végrehajtott támadások rendszeresen ismétlődnek az ország különböző részeiben, a náci Németországban végrehajtott romaellenes pogromokat idézi, azzal a különbséggel, hogy a jelenlegi Ukrajnában a hatóságok nem bujtogatnak pogromokra.”

Hírdetés

A kormányzó felrótta a rendvédelmi szerveknek, hogy tétlenkednek, míg a társadalom egy része szerinte hallgatólagos beleegyezéssel viszonyul a hasonló esetekhez, ami szerinte nagyon aggasztó jelzés. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján él az ukrajnai cigányok fele.

Mint kifejtette, a cigányokkal vannak gondok, de ezeket a társadalomba történő integrálásukkal, nem pedig pogromokkal, veréssel vagy gyilkolással kell orvosolni, hozzátéve, hogy ha Ukrajna az európai utat választotta, akkor az etnikai kérdéseket is európai módon, a rendvédelmi szervek bevonásával kell megoldani, mert az idegengyűlölet Ukrajna elszigetelődéséhez vezet.

Idén ukrán nacionalisták már kétszer támadtak rá cigányok ideiglenes táborhelyeire Kijevben, de hasonló pogromokat hajtottak végre Tarnopolban és korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezekért a támadásokért a felelősséget a C14 neonáci szervezet és az idén alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.

Kárpátalján a cigányok zöme magyarajkú, magyar identitással is rendelkeznek a cigány mellett.

Ukrajnában egyébként az elmúlt időszakban több magyarok és lengyelek ellen irányuló támadás is történt, többször gyaláztak meg magyar zászlókat Kárpátalján. Eközben az ukrán sportminiszter a napokban a vébégyőztes kárpátaljai válogatott ellen kezdeményezett eljárást, mondván a a játékosok szeparatisták.

Kétség kívül száguld a “világ legnagyobb bábállama” cím felé Ukrajna, ez azonban addig nem vicces, amíg magyarok élete forog emiatt veszélyben.

MTI

The post Magyar cigányokat vertek félholtra ukrán nacionalisták appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »