Magyar egyetemista száll szembe Jeremy Corbynékkal

Magyar egyetemista száll szembe Jeremy Corbynékkal

Cambridge-ben az úgynevezett land economy szakra jár Horváth Gergely. A közgazdasággal, joggal és fenntartható fejlődéssel foglalkozó fiatal idehaza is érdeklődött a történelem és a közélet iránt, de csak az Egyesült Királyságban került egy párt közelébe. Mint lapunknak elmesélte, David Cameron volt a kedvenc politikusa, így magától értetődött, hogy belépett a Konzervatív Pártba, amelynek 2015-ös kampányában helyettes kampánymenedzser volt a saját régiójában.

Az idei előrehozott választás eredménye okozta csalódás miatt alakult az Activate válaszkeresés és cselekvés céljából. Úgy véli, a kampány fő hibája az volt, hogy a vezetés nem volt flexibilis, végig a brexit témájához ragaszkodtak, az ellenzék vádjaira nem reagáltak. A Munkáspárt elnökét, Jeremy Corbynt támogató rivális ifjúsági szervezet, a Momentum aktivizálni tudta a fiatalokat, akik azért is mentek el nagy arányban voksolni a baloldalra, mert a tanévben volt a voksolás – véli Horváth Gergely. Állítása szerint a Momentum nagyon kemény módszerekkel él,

„brutális démonizáció” zajlik, a verbális agresszió mindennapos az eszköztárukban, de a fizikaitól sem riadnak vissza. Mint mondta, az Activate-et válaszul hozták létre, de nem a Momentum koppintása és az eszköztáruk is mérsékeltebb lesz.

– A weboldalunkon van egy részletes etikai kódex, amihez tartjuk magunkat. Az is mutatja, hogy a Konzervatív Párt jobb erő, hogy ragaszkodunk bizonyos határokhoz, amelyeket nem lépünk át – jelentette ki Horváth Gergely.

Az egyetemista által kampányszervezetnek titulált Activate hivatalosan még nem indult el, de az online felületeket muszáj volt aktiválni, mert ezek segítségével tudják beszedni a tagsági díjakat. Azért kapta fel a brit sajtó, mert a Twitterre kiposztolt – időközben törölt – az egyik alapítójuk egy mémet, amely nagy vihart kavart, ugyanakkor újra kellett szabni emiatt a médiastratégia menetrendjét. Annyiban hasznos volt, hogy azonnal elkezdte őket támadni a fiatalok eléréséhez szükséges nyilvánosságban „brutális monopóliummal rendelkező” baloldal, így hamar ismertté váltak. Szerinte a corbynista baloldal fél tőlük, mert eddig senki nem szólt vissza a vádaikra, de a konzervatívok jobbszárnya is kész hátba szúrni az Activate-et, amelynek közel ezer tagja van már.

http://mno.hu/

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy mégis mivel fognák meg a fiatalokat, akik hagyományosan inkább rebellisek és baloldaliak, mint konzervatívok, Horváth azt válaszolta, hogy érveket kell felsorakoztatni a momentumos rágalmakkal szemben. Meg akarják mutatni, hogy a Munkáspárt jelenlegi vezetése olyan marxista elveket vall, amelyek a világ több pontján kudarcot vallottak korábban. A britek nincsenek tisztában azzal, hogy a kommunizmus és szocializmus hány millió áldozatot szedett világszerte és milyen nyomokat hagyott egyes társadalmakban, csak tetszenek nekik a marxista elvek.

http://mno.hu/

Emellett fel akarják hívni a figyelmet a Momentum erőszakos cselekedeteire, és el akarják magyarozni a fiataloknak, hogy a nekik fontos témákban – például a lakhatás kérdésében – a toryk milyen eredményeket értek el eddig. Hangsúlyozni fogják például, hogy a toryk alatt jelentősen emelkedett azon fizetések mértéke, amelyek adókedvezményt érnek, vagy azt, hogy az oktatási rendszert a konzervatívok hozták helyre és egyre magasabb a munkásosztálybeli felvételizők száma is. – Nem hülyék a fiatalok, ha megmutatod nekik, hogy a munkáspárti kormány nem gondolkodik tíz évvel előre és fel akarja rúgni a thatcheri konszenzust, meg fogják érteni – véli Horváth Gergely.

A magyar egyetemista kelet-angliai regionális vezető lett az Activate-ben, ezzel a végrehajtó bizottság tagjává is vált, így nemcsak a régiós irányítás tartozik feladatai közé, hanem a szervezet irányának megszabásában is részt vállal. Mint mondta, az aktivisták mozgatására nagy szükség van, mert 2015-ben még volt ilyen struktúra a toryknál, 2017-re azonban kikopott. Konzervatív oldalról egyébként senki nem szólt semmit amiatt, hogy magyar, ezzel szemben a munkáspártiak folyamatosan ezzel támadják.

– Bevándorlóként hogy merek szembemenni az érdekeimmel, magyarként hogy merek a brexitpárti torykkal együttműködni – ezeket szokták kérdezni.

De a legmeglepőbb az volt, amikor megkérdezték, nem szégyellnek-e a szüleim – mesélte Horváth.

Gergely a brexitnépszavazás során a bennmaradáspártiaknak dolgozott, mert az angolszász gondolkodásra szerinte nagy szükség lenne az Európai Unióban. – De megtörtént, nem örülök neki, végig kell csinálni. Ha ezután nem lépnének ki a britek, az olyan politikai vihart kavarna, ami miatt tönkremenne az ország – véli a britekhez hasonlóan Horváth Gergely. Mint mondta, két év alatt nem lehet végleges megoldást kidolgozni, szerinte az lenne a jó, ha a felek meg tudnának egyezni egy átmeneti megoldásban, ám ennek Brüsszel bosszúálló mentalitása lehet a gátja. Egyébként úgy gondolja, a kisebbségi kormány még jó ideig hatalmon marad, mert a torykat segítő északír Demokratikus Unionista Párt nem fogja hagyni, hogy az IRA-val jó kapcsolatot ápoló Corbyn hatalomra jusson.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »