Magyarázatot vár Orbántól az izraeli nagykövet

Nem tartja antiszemita megnyilvánulásnak Orbán Viktor sorosozását Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete – írja a Hír TV. A diplomata azonban a csatorna Newsroom című műsorában aggályosnak nevezte a magyar miniszterelnök Horthy Miklóssal kapcsolatos múlt heti megnyilvánulását, amelyben kivételes államférfiúnak nevezte a volt kormányzót. Izrael nagykövete elmondta: diplomáciai úton magyarázatot kértek Orbán Viktor kijelentései miatt.

Hírdetés

„Az a kijelentés, amelyet múlt héten a miniszterelnök tett, ugyan értem a kontextust, azért ez mégiscsak eléggé aggályos volt számunkra, mert nyilvánvalóan tudjuk, hogy Orbán úr jó barátja Izraelnek és a zsidó népnek, és elismerjük azon erőfeszítéseit, amellyel támogatja a zsidóság életét Magyarországon. De Horthyt kivételes vezetőnek nevezni abban a történeti kontextusban, hát lehet így vagy úgy értelmezni ezt, de ez mindenképpen meglepetést keltett bennünk, és diplomáciai csatornákon kértük ennek a tisztázását” – fogalmazott.

A magyar miniszterelnököt Horthy Miklóssal kapcsolatos kijelentései miatt korábban a Zsidó Világkongresszus vezetője is bírálta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »