Magyarok tízezreire vár életük lehetősége

A digitális gazdaság – 400 ezer közvetlen és közvetett munkavállalójával – ma már csaknem egynegyedét adja a magyar GDP-nek, az ágazat folyamatos bővülése egyre keresettebbé teszi a területen dolgozó IT-mérnököket, számítástechnikai szakértőket és programozókat. A hazai informatikai munkaerőpiacon 25 000 új állás betöltetlen, és a megfelelő tudást biztosító képzésekről kikerülő fejlesztők száma nem tud lépést tartani az egyre növekvő munkaerőigénnyel.

Forrás: Shutterstock

Hírdetés

Az egyetemi képzés szigorú és hosszadalmas akkreditációkhoz kötött, így sok esetben nem képes lekövetni a szoftveripar elképesztő fejlődését. Az elméleti tudás és a gyakorlati tapasztalat közötti szakadék áthidalása érdekében a tőkeerős fejlesztőcégek házon belüli tréningekkel igyekeztek a frissen felvett szakembereik számára megkönnyíteni a korszerű tudás és készségek megszerzését. Mindez azonban messze nem elégítette ki a piaci igényeket, és ez néhány éve – elsőként az Egyesült Államokban – életre hívta a cooding bootcampnek nevezett intenzív programozóképzéseket, amelyek rövid idő alatt képesek piacképes tudást és ezáltal azonnali munkahelyet biztosítani hallgatóiknak. Az új megoldás futótűzként terjedt el a világ többi részén, és három éve Magyarországon is elindultak az első képzések.

Az új oktatási modell népszerűsége a technológia fejlődésének is köszönhető. Napjainkban a felhasználóbarát programozói felületek nagyban megkönnyítik a fejlesztők dolgát, a fejlesztésnél pedig a kulcs már nem a százszázalékos pontosság, hanem a jól tesztelt és valódi megoldásokat nyújtó szoftver. A piacon tapasztalható változás a programozócégek elvárásaiban is visszatükröződik. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) JUMP programozóképzésének partnercégei és jelentkezői körében végzett kutatás szerint a legfontosabb három programozói készség között szerepel a logikus gondolkodás, a csapatmunka képessége, illetve a szorgalom. A válaszadó fejlesztőcégek leginkább a Java, a C++, a HTML, a PHP és az SQL programnyelveket alkalmazzák. A pályakezdők előtt álló karrierlehetőségeket és a szakemberek óriási hiányát jól mutatja, hogy a megkérdezett vállalatok többsége szerint már akár három év elegendő ahhoz, hogy szenior programozóvá váljon a kezdő fejlesztő. A cégek szerint a szakma legnagyobb kihívása a jelöltek számára a projektmenedzseri szemléletmód, a hatékony együttműködés, illetve az elvárt programnyelvek elsajátítása. A kutatás eredményei szerint a programozójelöltek is tisztában vannak a kihívásokkal, és hasonlóan ítélik meg a nehézségeket, a megkérdezettek több mint fele ugyanakkor a munkatempó felvételét is kihívásnak tekinti.

Az országhatárok ma már a képzések minőségében sem jelentenek valódi akadályt, az informatika pedig kifejezetten olyan terület, ahol az erőviszonyok kiegyenlítődnek. Manapság szinte lehetetlen nyomon követni, hogy egy-egy fejlesztés hol indult el. Az idén januárban megrendezett 50. fogyasztói elektronikai kiállításon és vásáron, a CES-en például a világ minden pontjáról 4000 kiállító és 18 0000 szakember volt jelen. Mind a hazai, mind pedig a külföldi coding bootcampek az átfogó ismeretekkel rendelkező webfejlesztőket, az úgynevezett full-stack web developereket célozzák meg, akiket hasonló idő – nagyjából 9-12 hét – alatt képeznek ki.

Az újfajta programozóképzés eddig sikerrel vette a piac kihívásait. Idehaza is egyre több cég ismeri fel, hogy diploma nélkül is vannak nagyon jó szoftveresek, akik akár önálló tanulással vagy egy intenzív tanfolyamon szerezték meg az alapokat, és egyetemi papírok nélkül is kiválóan tudnak fejlődni, így egyre értékesebb munkát végezni. A felmérésben megkérdezett munkáltatók szerint az intenzív fejlesztőképzés igényeiknek megfelelő tudást ad a leendő fejlesztőknek, akik kiemelkedő gyakorlati oktatásban részesülnek, motivációjuk és elszántságuk pedig magas szintű, ezért szívesen is alkalmazzák őket. A vállalatok 40 százaléka emelte ki pozitívumként az intenzív képzésről érkező jelöltek nyitottságát és rugalmasságát.

Összességében: az intenzív programozói képzések a világon mindenütt egy történelmi pillanatot teremtettek szinte minden korosztály azon tagjai számára, akik versenyképes és időtálló szakmát akarnak kitanulni egy olyan területen, ahol nemtől, kortól és országhatároktól függetlenül, szorgalommal és kitartással pár év alatt gyors karriert futhatnak be.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »