Magyarország nem normális ország – a politikusai és polgárai biztosan nem

„A zsidógyűlölet Magyarországon, ahogy korábban, most is nagyon széles körben elterjedt. Sokan legszívesebben újranyitnák a koncentrációs táborokat, ha megtehetnék – inkább tegnap, mint ma” – nyilatkozta Nemes Jeles László a Jüdische Allgemeinének adott interjújában. Az Oscar-jelölt Saul fia rendezője szerint a koncentrációs táborok újranyitására vágyók nem alkotnak ugyan többséget a magyarságon belül, de elegen vannak ahhoz, hogy félelmetes legyen a helyzet.

Az interjú a „Magyarország nem normális ország” címmel látott napvilágot csütörtökön, a cikkben Nemes Jeles a következőket mondta az Orbán-kormány antiszemitizmusával kapcsolatos kérdésre:

„Régi hagyomány Magyarországon, hogy a tűzzel játszanak. Például: máig nem esik szó arról, hogyan kollaboráltak a németekkel a náci időkben, a politikusok pedig örömmel hevítik a létező antiszemitizmust. Másrészt az Orbán-kormány keményen kiáll az országban lévő zsidó közösségek mellett. És a széles körben tapasztalható antiszemita hangulat ellenére a Claims Conference nagyvonalú támogatása mellett kaptunk állami pénzeket Magyarországtól is. Tudnia kell: Magyarország nem normális ország – a politikusai és polgárai egészen biztosan nem.”

Nincs semmi ünnepelni való a Saul fián

„A díjak nagyon meglepőek. De untatnak is. Időpocsékolásnak érzem őket. Az olyan rendezvények, amilyen mondjuk a Cannes-i vagy a Los Angeles-i, felszínesek, értelmetlenek, buták. Forgattam egy filmet a holokauszt borzalmairól, ezen semmi ünnepelni való nincs. Az embereknek a filmről és annak történetéről kellene beszélniük – nem pedig Angelina Jolie ruhájának hosszáról.”

Az elsőfilmes Nemes Jeles, aki korábban A bukás című filmet nevezte „harmadik birodalmi propagandának” és „Führer-glorifikációnak”, most többek között a Schindler listáját és Az élet szép című filmet nevezte butaságnak.

„Az Hollywood. Ezek a filmek felépítenek egy érzelmi feszültséget, hagyják, hadd sírjon a néző, ezzel a megkönnyebbülést segítik. Az emberek utána jobban érzik magukat. Emlékeztetőül: hatmillió zsidót öltek meg. Nincs semmilyen okunk, ami miatt jobban kellene éreznünk magunkat.”

mandiner.hu

Nyitókép: hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »