Már a nyugdíjasok sem kérnek az MSZP-ből

Már a nyugdíjasok sem kérnek az MSZP-ből

És még csak ezután jön a másnap.

Nagyot zuhant az MSZP népszerűsége a nyugdíjasok körében – derült ki a Závecz Research belső közvélemény-kutatásából.

A Magyar Nemzet által ismertetett belső kutatás szerint ez a már trend május óta tart, vagyis amióta Botka Lászlót hivatalos miniszterelnök-jelöltnek választották. 

A felmérés azt mutatja, hogy májusban a nyugdíjasok körében még 31 százalékos támogatottságnak örvendhettek a szocialisták, amihez hozzájárulhatott, hogy Botka László akkor jelentette be: kormányra kerülésük esetén visszaadnák a 13. havi nyugdíjat. Utána azonban hónapról hónapra egyre csökkent a nyugdíjas tábor: júniusban 28, júliusban 27 százalékot mértek az MSZP-nek ebben a társadalmi csoportban. Az igazán nagy zuhanás augusztusra következett be, akkor 20 százalékra esett vissza a nyugdíjasok körében a szocialista párt.

Ennél is rosszabb eredmények születtek, amikor nem kifejezetten a nyugdíjasokat kérdezték, hanem a 65 év felettieket. Ebben a csoportban is májusban voltak a csúcson a szocialisták 33 százalékos támogatottsággal. Az azóta eltelt hónapok alatt az esés itt még szembetűnőbb. Júniusban 31, júliusban 25 százalékra estek vissza, augusztusban pedig már mindössze 19 százalékos volt az idős emberek körében a támogatottságuk.

A bőven hibahatáron felüli, több mint 10 százalékos zuhanás azért is különösen érdekes, hiszen a nyugdíjasok körében még mindig sokkal többen szeretnének kormányváltást. Ráadásul ez az a korosztály, amelynek körében a Fidesz mellett éppen az MSZP rendelkezett még jelentős szimpatizánsi bázissal.

A felmérést ismerő szocialista források a lapnak egyenesen tragédiának nevezték az eredményeket, hiszen ez még annál is rosszabb, mint amit a nyilvánosan publikált közvélemény-kutatások mutatnak. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »