Már a székelyeket is környékezi a buzilobby

A Diszkriminációellenes Tanács egy törvényjavaslatot küldött el a parlamenti pártoknak illetve a kormánynak, amely alapján azon heteroszexuális vagy homoszexuális párok, akik nem tudnak összeházasodni, hivatalosíthatnák az élettársi kapcsolatukat.

Az így bejegyzett élettársak a házasságban élőkkel azonos jogokat élveznének a szociális ellátás, társadalom- és egészségbiztosítás terén, a betegjogok és az adózás terén.

Vonatkozna rájuk is a szülői jogok és kötelezettségek, az élettársi kapcsolat során született gyermekek esetében, viszont az azonos nemű párok nem fogadhatnának örökbe. – írja a mediafax.ro

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke a Gândul napilapnak elmondta, a törvénytervezetet egyeztették az ügyben érintett civil szervezetekkel, főképp az ACCEPT-tel, és voltak informális beszélgetések a parlamenti pártok képviselőivel is.

„Tudatában vagyok annak, hogy a társadalom szintjén nagyfokú előítélet létezik a szexuális kisebbségekkel szemben, de Románia jogállam és kötelessége jogi formában elismerni, védeni az azonos nemű párokat, de azoknak a heteroszexuális pároknak is jogi védelmet biztosítani, akik nem akartak megházasodni” – mondta Asztalos Csaba.

szekelyföld.ma


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »