Már húsz éve nincs köztünk Diana hercegné

Már húsz éve nincs köztünk Diana hercegné

Eltelt két évtized, de az emberek a mai napig gyászolják őt.

Diana hercegné és akkori párja, Dody Al-Fayed éppen a paparazzik elől menekült, amikor autójuk a párizsi Place de I’Alma alatt futó alagútban a sávokat elválasztó betonelemnek ütközött. A balesetben mindketten életüket vesztették, meghalt a sofőr is, csak Diana testőre, Trevor Rees-Jones maradt életben. Ezzel 1997. augusztus 31. lett a brit királyi család egyik legsötétebb napja.

Diana hercegné éppen 20 éve a párizsi Pitié-Salpetriere kórházban hunyt el. Fotó: Camera Press

A hercegné egész világot sokkoló halála “kollektív hisztériát” váltott ki hazájában, temetésén több millióan vettek részt. Dianát a Spencerek althorpi birtokán, a hatalmas kastélypark tavának közepén, egy kis szigeten helyezték örök nyugalomra. Fiai, Harry és Vilmos herceg szobrot állíttatnak édesanyjuk halálának 20. évfordulója alkalmából, mely a Kensington-palota parkjának nyilvánosan látogatható részén áll majd.

Feltépték a fájó sebeket

A két herceg soha nem beszélt a nyilvánosság előtt édesanyjuk haláláról, melyről idén nyáron először és utoljára megrendítő őszinteséggel meséltek több dokumentumfilmben is. Az Édesanyánk, Diana című filmben Vilmos és Harry herceget a néző legszívesebben a karjaiba zárta volna, akik egy rövid időre ismét csak az a két 15 és 12 éves kisfiúk voltak, akik váratlanul elvesztették édesanyjukat. Hasonló érzelmeket váltott ki a nemrég sugárzott A Hét nap címet viselő dokumentumfilm, mely a temetés előtti egy hetet mutatta be azzal kezdve, hogy a fiúk megtudták, Diana meghalt.

Idén nyáron, a Chanel 4 brit televízió Diana: In Her Own Words (Diana a saját szavaival) címmel is dokumentumfilmet sugárzott, mely miatt komolyan lecsökkent a hercegné egykori férje, Károly herceg népszerűsége. A felhasznált felvételek 1992-1993-ban, a válás bejelentése után készültek, s nem a nyilvánosságnak szánták őket. Diana ezekben teljes őszinteséggel beszél elromlott kapcsolatukról, továbbá szerelméről, egy királyi testőrről. A bemutató sokak felháborodását váltotta ki, mert nem találták etikusnak a felvételek bemutatását.

Egy házasság, melyben hárman voltak egyszerre

Diana Francis Spencer 1961. július 1-jén született brit arisztokrata családban, a Lady előnevet 1975-ben kapta meg, amikor apja Spencer grófja lett. Szülei 1969-ben elváltak, ő iskolái elvégzése után gyermekgondozóként dolgozott. 1977-ben egy vadászaton ismerkedett meg a nála tizenhárom évvel idősebb Károly walesi herceggel, akivel 1981. július 29-én a londoni Szent Pál-székesegyházban “az évszázad esküvőjén” fogadtak örök hűséget.

Diana és Károly herceg a nagy napon. Fotó: Wire Image

Diana egyik napról a másikra a világ legtöbbet fényképezett asszonyává vált. A félénk és tapintatos hercegnő természetes kedvességével meghódította alattvalói és az egész világ szívét, kiérdemelve “a nép hercegnője” nevet, népszerűségét jótékonysági célokra használta fel. A csillogó felszín mögött azonban boldogtalan nő rejtőzött. Szenvedett a királyi családot gúzsba kötő merev szabályoktól, hagyományoktól, viszonya feszült lett anyósával, II. Erzsébet királynővel.

Diana karjában Harry herceggel. Fotó: Reuters

1982. június 21-én megszületett Vilmos herceg, 1984. szeptember 15-én Harry herceg, de a szülők egyre távolabb kerültek egymástól. Károly az esküvő után is fenntartotta viszonyát titkos, majd egyre kevésbé titkos szerelmével, Camilla Parker Bowlesszal (akit 2005-ben feleségül is vett). A sértett és megalázott hercegnőnél 1984 után depressziós tünetek, öngyilkossági kísérletek és kóros evési rohamok (bulimia) jelentkeztek.

Mindebből a nagyközönség egy ideig semmit sem sejtett: Lady Di manökennek beillő alakjával és fotogén arcával, elegáns ruhákban gyakran tűnt fel a színes bulvármagazinokban, divatikonnak is számított. A hercegi pár 1992 végén költözött hivatalosan is külön, a válást tizenöt év házasság után, 1996. augusztus 28-án mondták ki. Diana 1995-ben a brit monarchiát alapjaiban megrázó interjút adott, amelyben “kissé zsúfoltnak” nevezte házasságát, “mert hárman voltak benne”.

Sokan a mai napig nem hiszik, hogy baleset volt

Élete és halála körülményei iránt azóta sem lankad az érdeklődés, megjelent “igaz története”, könyvet írt inasa és vélt szeretője is. Az konspirációs teóriákhívei – élükön Mohamed Fayeddel, Dodi apjával – ontják a feltételezéseket a végzetes balesettel kapcsolatban. A hivatalos és prózai magyarázat, mely szerint a sofőr részegen ült a volán mögé és túl gyorsan hajtott, nem találják kielégítőnek, hanem merényletet emlegetnek.

Diana néhai walesi hercegnő fényképe a londoni Kensington-palota kerítésén 2012. augusztus 31-én. Diana hercegné és kedvese, Dodi al-Fayed üzletember halálának 15. évfordulóján. Fotó: MTI/EPA/Karel Prinsloo

Teóriájukat egy állítólag Lady Di által írt levéllel is alátámasztják, mely szerint a hercegnő attól tartott, hogy szándékosan idéznek majd elő balesetet, mert Károly herceg útjában áll. Úgy vélik, a merényletet a brit titkosszolgálat szervezte meg, mert a házassági terveket szövögető Dodi személyében muszlim ember kerülhetett volna Vilmos herceg, a trón várományosának közvetlen környezetébe. Sőt, időről időre még az az újra meg újra megcáfolt hír is felröppen, hogy Diana a baleset idején már állapotos volt. 2008-ban a londoni felsőbb bíróság esküdtszéke a hivatalos vizsgálat eredményétől eltérően nem balesetnek, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért a kocsit üldöző paparazzikat és a sofőrt tették felelőssé.

Katalin hercegné, Lady Di tökéletes utódja

Diana minden porcikájában modern nő volt, vállalta önmagát, még gyengeségeit és betegségét is. Fiai is őrzik anyjuk emlékét: Vilmos az ő eljegyzési gyűrűjével jegyezte el Katalin hercegnőt, másodszülött kislányuk megkapta a Diana nevet is. A hercegné halálának évfordulója kapcsán ismét bebizonyosodott, hogy Diana mennyire foglalkoztatja még ennyi év után is a világot, talán ezért van, hogy Vilmos feleségében, Katalinban látják méltó utódját.

Katalin hercegnő, Vilmos cambridge-i hercegnek, a brit trónörökös elsőszülött fiának a felesége kislányukkal, Sarolta hercegnővel és fiukkal, György herceggel a berlini repülőtéren tartott fogadási ünnepségen 2017. július 19-én. Fotó: MTI/EPA pool/Robin Utrecht

A kétgyermekes anyuka nem csak a divatban, kifinomultságban idézi meg gyakorta az elhunyt hercegnét, de elkötelezett jótékonysági tevékenységei is hasonló léptékűek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »