Már készül a terv, amely derékba törheti a napelem-forradalmat

Már készül a terv, amely derékba törheti a napelem-forradalmat

A tervezet ugyanis hasonló felelősségeket és kötelezettségeket róna a napelemet telepítő háztartásokra, mint a nagy energiavállalatokra. Nagy harc kezd kialakulni az Európai Parlamentben (EP) arról, hogy vajon a kisebb – háztartási és egyéb, döntően saját ellátásra termelő egyéb, pl. közintézményi – megújuló energiás fejlesztések egy úgynevezett “prioritási programindítás” keretében kapjanak-e felmentést az elektromos hálózathoz történő csatlakozáskor felmerülő kiegyenlítési kötelezettségek alól. A körülbelül egy évvel ezelőtt bejelentett terveiben az Európai Bizottság még azt ígérte, hogy a “fogyasztók és a közösségek képessé válnak az aktív árampiaci részvételre, az általuk megtermelt villamos energiát elfogyasztva vagy értékesítve a piacon”.

A most nyilvánosságra került parlamenti tervezet azonban mintha szó szerint a feje tetejére állítaná a Bizottság elvét, azáltal, hogy a kisebb megújuló energia alapú termelő kapacitásokat ugyanazon szabályozásnak vetné alá, mint a nagy áramszolgáltatókat – számolt be az Euractiv. A portál által megszerzett tervezet a kisebb termelők kedvezményei ellen azzal érvel, hogy az diszkriminálja a piac többi szereplőjét, amely alapvetően aláássa a piaci struktúrát, emeli a fogyasztói költségeket, valamint bizonytalanságot okoz a befektetők körében is. A tervezet a bizonyos tagországokban a kisebb termelők számára elérhető kedvezmények, kivételek kivezetését is javasolja.

Hírdetés

Elrettentő erő

Az Európai Parlamentnek az EU tervezett villamosenergia-piaci direktívája témájában kialakítandó álláspontjáért felelős Krisjanis Karins lett néppárti képviselő ezért a kisebb megújulóenergia-termelők növekvő haragjával nézhet szembe. A SolarPower Europe iparági szervezet arra figyelmeztet, hogy amennyiben a tervezet hatályba lép, úgy a kapcsolódó adminisztratív és pénzügyi terhek jelentős elrettentő erőként fognak hatni az energiatermelést nem főtevékenységként folytató háztartásokra, kórházakra, iskolákra, mezőgazdasági termelőkre és másokra, a megújulós kapacitások telepítésével szemben.

A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »