Már nem foglalkoznak állampolgársággal – itt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal

Már nem foglalkoznak állampolgársággal – itt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal

A Magyar Közlöny keddi számából kiderül, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) elnevezése megváltozik, és a feladatköreiben is változások lesznek. Ezentúl nem a BÁH fogja intézni az állampolgársági és anyakönyvvel kapcsolatos feladatokat.

A 361/2016. (XI. 29.) számú kormányrendelet értelmében 2017. január 1-jétől a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal elnevezése Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalra változik. Nemcsak az elnevezésben történt változás, ugyanis a most még hatályos szövegből kikerült, hogy állampolgársági feladatokat is el kell látnia a Hivatalnak, illetve már az sem szerepel benne, hogy a Kormány központi anyakönyvi szervként a Hivatalt jelöli ki.

A BÁH honlapján olvasható általános ismertető szerint a Hivatal köztisztviselői az egész ország területére kiterjedő illetékességgel látják el a külföldiek beutazásával, tartózkodásával és letelepedésével kapcsolatos ügyeket, eljárnak a menekültügyi kérelmekben, továbbá döntésre előkészítik a magyar állampolgárság megszerzésére, visszaszerzésére és megszüntetésére irányuló kérelmeket. Az új kormányrendelet szerint az utóbbiakkal jövőre már nem kell foglalkozniuk.

Drága dolog

A bevándorlással kapcsolatos hír még, hogy a Magyar Nemzet összesítése szerint már csaknem 300 milliárd forintnál jár az az összeg, amit eddig elköltött és a közeljövőben még el fog költeni a kormány a határvédelemre. Ráadásul ebben a most épülő újabb déli kerítés költségei nincsenek is benne.

Hírdetés

Utóbbit a lap a Belügyminisztérium válaszából tudja: a tárca közlése szerint a Lázár János által múlt héten bejelentett

„53 milliárd forint határvédelemhez rendelt többletforrás nyilvánvalóan nem tartalmazza a második védvonal megépítésének költségét, hiszen annak még a műszaki tartalmáról sem született döntés, így költsége nem számítható”.

Beszámoltunk arról, Kósa Lajos kedden bejelentette, további 90-100 milliárd forintot fordítanak közbeszerzés nélkül a határvadász alakulatok felállításra. Összesen 3000 határvadász áll szolgálatba, ez viszont fejenként minimum 30 millió forintot jelent.

Hogy mit foglal magában ez az összeg, arról egyelőre nincsenek információink, ugyanakkor erre irányuló kérdéseinket elküldtük a Belügyminisztériumnak és az Országos Rendőr-főkapitányságnak is.

(Borítókép: tehervagonokból leszállított migránsok a déli határnál).


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »