Maradandót alkotott a 800 éves Simonyi az utókor számára

Maradandót alkotott a 800 éves Simonyi az utókor számára

Sok munkába, utánajárásba került A simonyi csörgős malom című emlékkönyv elkészítése, melyet Simonyi község írásos említésének 800. évfordulójára adott ki a helyi önkormányzat.

A szerkesztők, Sebőkné Balogh Valéria és Bató József, valamint szerzőtársaik 2021. szeptember 4-én szeretetvendégség keretében mutatták be az új kiadványt. A nyelvi korrektúrát Ádám Zita végezte.

„Az volt a célom, hogy sok embert beszervezzek, hogy csapatmunka legyen. S ez valóban így történt, két felhívást is közreadtunk, amelyben fényképeket, történeteket kértünk a simonyiaktól. Végiggondolva, minden házból szerepel benne valamelyik családtag” – mondta Sebőkné Balogh Valéria.

Gál István polgármester a Felvidék.má-nak elmondta, hogy nagyon rég készülnek erre az évfordulóra, és sajnálja, hogy a járványhelyzet nem teszi lehetővé, hogy nagyobb ünnepség keretében is emlékezzenek. Szerettek volna kiállítást és nagyszabású falunapot is szervezni, de ezt elhalasztják a következő évre.

Simonyi vezetése és önkormányzata mégis a klasszikus könyv formát választotta, hogy maradandót tegyen az utókor elé.

Hírdetés

„A kiadványt eljuttattuk a könyvtárakba, ahol megőrzik. Legjobb tudásunk és igyekezetünk szerint tártuk az olvasók elé Simonyi múltját és jelenét, melyre büszkén tekintünk, s reménykedve tekintünk a jövőbe. Mi itt, Simonyiban vagyunk otthon. Simonyi az otthonunk, de jóleső érzés megtapasztalni, hogy nemcsak a helyiek érzik magukat itthon, hanem azok is ragaszkodnak szülőföldjükhöz, akiknek az életútja másfelé vezetett” – mondta a polgármester, Gál István, aki 2014-től tölti be ezt a posztot.

„A felkérést a könyv megszerkesztésére megtiszteltetésnek vettem. S azóta, ahogy többekkel megbeszéltem, hogy dolgozom ezen a könyvön, azt kérték, írjam meg az ő falujukét is. Nem lehet. Mindenki csak a saját faluját tudja igazán összefoglalni, ahol felnőtt, még akkor is, ha már elkerült onnan” – szögezte le Sebőkné Balogh Valéria nyugalmazott pedagógus.

Több szerző is kereste a kapaszkodót, a pozitív eseményeket, amelyek újabb erőt adhatnak a jövőre nézve. Ugyanis a múlt sem volt nehézségektől mentes.

A kérdésünkre, hogy mi jellemzi valójában a simonyiakat, elmondta: „Nagyon szorgalmas, becsületes, szavatartó és fantasztikusan összetartó nép lakja Simonyit. Soha senkivel nem éreztették azt – legalábbis én így emlékszem – hogy református vagy katolikus, hogy nagygazda családból, kisparasztiból vagy iparosság felé hajló családból származik-e. Mindenki egyforma volt és szeretetben élt” – nyilatkozta Sebőkné Balogh Valéria a Felvidék.má-nak.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »