Marián Balázs: Fico európaisága csak reklámfogás

Marián Balázs: Fico európaisága csak reklámfogás

Robert Fico szerint az egyetlen Európa-párti sziget maradtunk Közép-Európában. Ezt mondani akkor, mikor még sem Csehországban, sem Ausztriában nem állt fel új kormány, és mindkét országban kijelentették a választások győztesei, hogy országaik álláspontja az európai integrációt és politikát illetően nem változik, eléggé korai volt. (…)

 

Fico idő előtt felismerte – vagy marketingesei megsúgták neki -, hogy nyíltan szemezni Moszkvával és mojito mellett tivornyázni a kubai nagykövetségen nem hoz számára politikai pontokat. A proletár-internacionalizmus szelleme nyilván közel áll hozzá pártgyökerei miatt, de ebből a pozícióból mára már inkább kihátrált.

 

Nemrég még az Uniót kritizálta, a kvótaperrel hősködött, és a Krím orosz annektálásával kapcsolatban úgy viselkedett, mintha Putyin egyik ügynöke volna. De amikor a felmérések azt mutatták, hogy a polgárok nagy többsége Szlovákiát a Unió „magjában” akarja tudni, rögtön előhozakodott a „Szlovákia az Unió magjában” szólamokkal.

 

(…) Ennek a témának fenntartása mögött belpolitikai és marketingcélok húzódnak meg. Senki nem tudja, hogy mi is a „mag”, és európai szinten ez a mag még nem beszédtéma.

Hírdetés

 

Attól, hogy Fico azt mondja, még nem feltétlenül vagyunk az utolsó Európa-párti sziget Európa közepén. A megható beszédek az Unió magjáról és integrációról viszont segítenek neki a figyelemelterelésben. Közben pedig sikerül jó benyomást tennie azokra, akik tartják tőle a távolságot, de az európai struktúrákba való betagozódás és a világos nyugati irányultság fontos számukra.

 

Abban reménykedhetünk, hogy Európában ezek a módszerek nem vakítják el azokat, akiket a kormányfő fennkölt beszédei helyett jobban érdekel a korrupció vagy az igazságszolgáltatás állapota Szlovákiában. (…)

 

DennikN.sk, Ficovo európanstvo je len marketingové

Nyitókép: Politico.eu

The post Marián Balázs: Fico európaisága csak reklámfogás appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »